Index Vakbarát Hírportál

Török harckocsik lépték át a szír határt, összehívták a NATO-csúcsot

2015. július 26., vasárnap 22:48

Egy török rendőr meghalt vasárnap a rendfenntartók és szélsőbaloldali tüntetők összecsapása idején Isztambulban – írja az MTI. A rendőrt lőtt sebekkel vitték kórházba, de már nem tudták megmenteni.

A kórházi források szerint az áldozat rohamrendőr volt. Egy épületbe próbált behatolni, hogy letartóztasson egy gyanúsítottat: ekkor érte a mellkasán a halálos lövés.

A rendőrség keresi a tetteseket.

A gyilkosság idején erőszakos tüntetések zajlottak Isztambul Gázi városnegyedében. A rohamrendőrség megpróbált szétoszlatni egy illegális szervezethez tartozó, egyenruhát és álarcot viselő csoportot. A tüntetők lezártak egy főutat, és botokkal támadtak a rendőrökre, miközben kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták őket. A rendfenntartók könnygázt, vízágyukat és gumilövedékeket vetettek be ellenük. 

Az incidens egy nő temetésén történt, akit pénteken öltek meg a rendőrök egy razzia során a főváros Bagcilar negyedében. A nő feltehetően a betiltott Forradalmi Népfelszabadító Párt-Front (DHKP-C) nevű csoport tagja volt.

A török hatóságok pénteken országszerte terrorellenes razziákat tartottak. Több mint 800 embert tartóztattak le, köztük a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szervezet feltételezett tagjait is. Az országos tisztogatási akció spektrumát, illetve a kurdok elleni erőszakot több ellenzéki párt is nehezményezi, főleg azért, mert a júniusi választás óta elhúzódó kormányalakítási válság miatt szinte biztos, hogy megismételt választásokra kerül sor – amin például indul a kurdokat is képviselő Népi Demokrata Párt.

Nagyon úgy tűnik, Erdogan a suruci merényletet ürügyén minden belső radikális csoportosulással le akar számolni, de vasárnapra virradóra átlépett egy tényleges és szimbolikus határt is: vasárnapra virradóra 

harckocsikkal lövetett egy észak-szíriai kurd falut

Azaz  Törökország az Egyesült Államok legfontosabb helyi szövetségesét, az Iszlám Állam elleni leghatékonyabb erőt támadta meg. A támadás érezhetően inkább fenyítő szándékkal történt, hiszen a jelentős felvonultatott tűzerő ellenére a Kobanihoz közeli Zor Maghar faluban csak négy ember sebesült meg. A török hadsereg a hétvégén már ágyúzta a hazai kurd kisebbség fegyvereseit, de a szíriai kurdok, az YPG állásait még soha nem támadta. 

Frissítés: a törökök is érezhették, hogy ez a lépés erős volt, mivel az AFP értesülése szerint a hadsereg nem is a szíriai kurdokat akarta lőni

A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg vasárnap bejelentette, a Magyarországot is soraiban tudó szervezet szolidaritást vállal Törökországgal, és

török kérésére NATO-csúcsot hívnak össze, ahol mind a 28 tagállam képviseltetni fogja magát.

Rovatok