Index Vakbarát Hírportál

120 embert lebombáztak, majd gyorsan kihirdették a fegyverszünetet

2015. július 26., vasárnap 13:07

Miközben Salman király népes kíséretével a riviérán piheni ki az uralkodás fáradalmait, légiereje keményen dolgozik Jemenben, ahol minden napra jut egy lebombázott város tucatnyi civil áldozattal és értelmetlen pusztítással. 

Ahogy arról mi is írtunk, péntek délután a Vörös-tenger partján fekvő Mokha városára csaptak le, méghozzá a környékbeli erőműnél dolgozó munkások lakótelepére. Az AP hírügynökségnek nyilatkozó szemtanú szerint

a robbanások szétszakították áldozataikat, néhány bomba a nyájat érte, az emberi sé állati vér egybekeveredve folyt a földön.

Cikkünk megírása óta 120-ra emelkedett a halálos áldozatok száma, sok a nő meg a gyerek, ugyanis a ramadán végére a munkásokat meglátogatták családjaik. Ez a legsúlyosabb légicsapás a jemeni polgárháború márciusi kitörése óta – melyben egyébként eddig már 1700 polgári lakos halt meg.

A húszi felkelők legközelebbi állása a várostól 5 kilométerre volt, ezért a jemeni hatóságok nem értették, miért kellett megszórni a civil lakosságot. A szunnita koalíciót vezető szaúdiak eddig meg sem próbálták megmagyarázni a bombázást, de általában azzal szoktak védekezni, hogy a húszik a civilek közé vegyülnek. Ezt az érvet azonban az ENSZ sem fogadja el, és többször felszólított a civil lakosság kímélésére. A húszi lázadók sem éppen válogatósak, a hét elején a nemrég elvesztett Áden külvárosait kezdték el lőni, 100 embert megölve.

A koalíció azonban mégiscsak érezhette, hogy ez a bombázás már sok volt, mivel szombat délután - a jameni elnök kérésére - váratlanul ötnapos humanitárius célú fegyvernyugvástjelentett be. Erre mondjuk meg is van az igény, hiszen Jemen 25 milliós lakosságának 80 százaléka szorul segélyekre. Az ENSZ-nek július elején már sikerült tető alá hoznia egy tűzszünetet, de azt szinte életbe lépésének pillanatától mindkét fél megsértette.

Jemenben egyébként a főleg szunnita kormány ellen lázadt fel a húszi törzsbe tartozó síita kissebség, mely a legnagyobb síita állam, Irán támogatásával számos fontos várost vett be, és elűzte Abed Rabbo Manszúr Hádi  elnököt. A konfliktusról, a nagyhatalmi érdekekről és a modern szemmel már szinte érthetetlen szunnita-síita vallási torzsalkodásról itt olvashat részletesen.

Rovatok