Index Vakbarát Hírportál

A lengyeleket is elérte a bevándorlóellenes dili

2015. július 26., vasárnap 14:46

A menekültek befogadását ellenző és támogató tüntetést is tartottak Varsóban szombaton. Az MTI szerint a menekültek iránt nyitottságot hirdetők mintegy kétszázan voltak a főpályaudvar mellett, és kenyérrel és sóval fogadták a Varsóba vonattal érkezőket. A demonstráción felolvasták Malgorzata Fuszara, az egyenlő bánásmódért felelős kormánybiztos levelét, melynek fő üzenete talán ez a mondat volt: 

Menekültté az ember nem önszántából, hanem kényszerből válik

Ugyancsak szombat délután a varsói királyi vár előtt a nemzeti radikális tömörülések a menedékkérők befogadása ellen tüntettek. Ők kétezren kétezer résztvevő a varsói óvárosból a kormány székháza elé vonult, "Ma bevándorlók, holnap terroristák", "Lengyelország nem tud költeni a bevándorlókra", "Hazatelepítetteket, nem bevándorlókat akarunk" jelszavakat skandálva.

Az utóbbi jelszó arra utalt, hogy a lengyel társadalom egy része szerint Lengyelországnak elsősorban a 20. század során a volt Szovjetunió területére deportált lengyelek utódai számára kellene menedéket nyújtani.

A viták azután lángoltak fel, hogy az uniós belügyminiszterek július 20-i brüsszeli találkozóján Lengyelország kétezer menekült befogadását vállalta. Egy július közepén végzett felmérés szerint a lengyelek 70 százaléka ellenzi az észak-afrikai és a közel-keleti menekültek befogadására tett lengyel kötelezettségvállalást - annak ellenére, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint a 38,5 milliós Lengyelországban jelenleg csak 30 ezer ember van, aki valamilyen szempontból migránsnak számít (menekült vagy hazátlan). Az ország igen távol esik a főbb transzport-útvonalakotól, ezért a többi uniós országgal való szolidaritásból vállalják menekültek befogadását.

Rovatok