Index Vakbarát Hírportál

Csehország rendőröket küldene a magyar-szerb határra

2015. július 27., hétfő 20:37

Cseh-osztrák járőrcsapatok is érkezhetnek a magyar-szerb határra, erősítette meg Csehország és Ausztria belügyminisztere hétfőn. A két ország már több éve sikeresen együttműködik a dél-morva régió és az osztrák területek közötti határ őrzésében.

Húsz százalékkal csökkent az elmúlt években a cseh-osztrák határ menti bűnözés a cseh és osztrák járőrök munkájának köszönhetően, de a magyar-szerb határon most az illegális migráció megfékezésére vetnék be a közös egységeket, adta hírül a CTK hírügynökség.

Az MTI szerint Magyarország leállította a projektet, a témáról az EU rendőrkapitányai fognak tárgyalni.

„A vegyes rendőrjárőrök eddig elsősorban a határ menti településeken a korrupció és a csempészbandák ellen léptek fel, a cseh és az osztrák rendőrség tíz évvel korábban megkezdett közös munkája rendkívül sikeresnek mondható”, számolt be Johanna Mikl-Leitner, osztrák belügyminiszter.

Hozzátette: Ausztria és Csehország szövetsége e területen ma már nem tekinthető regionális ügynek, és a megszerzett tapasztalatok alapján, segíthet a Magyarországra nehezedő migrációs nyomást is megoldani.

„Ausztriába több ezer illegális bevándorló érkezik Magyarországon át , ezért van szükség a rendőri egységeket már a magyar-szerb határra, illetve és más olyan régióba is küldeni, ahol szükség van rájuk”, jelentette ki az osztrák belügyminiszter, aki szerint ez azt is jelenti, hogy a feladathoz Ausztriának és a Cseh Köztársaságnak is nyújtania kell a megfelelő technikai és személyi hátteret.

Az idei évben rekordszámú bevándorló érkezett Csehországba, csak júliusban Dél-Morvaországban 187 embert tartóztatott le a cseh rendőrség, mondta Milan Chovanec cseh belügyminiszter. Chovanec elismerte: a nyomás Ausztrián sokkal nagyobb, mint Csehországon, nyugati szomszédjuk több tízezer menekülttel számol, náluk ez a szám jelenleg ezres nagyságrendű.

Közösen, nagyobb nyomást kell kifejteniük azokra az országokra, ahonnan a bevándorlók érkeznek, érvényes ez különösen Olaszországra, mutatott rá a migrációs válság lehetséges megoldására a cseh belügyminiszter.

Az idnes.cz internetes hírportál szavazást írt ki, egyetértenek-e a rendőrök Magyarországra küldésével a csehek. Cikkünk megjelenésekor 887-en igen szavazat mellett, 72 nem szavazat érkezett az olvasóktól

Rovatok