Index Vakbarát Hírportál

Lövöldöztek a moziban? Előzzük meg azzal, hogy ezentúl mindenki vihessen magával fegyvert a popcorn mellé!

2015. július 27., hétfő 10:47

Rick Perry, Texas exkormányzója, volt és jelenlegi republikánus elnökjelölt-aspiráns szerint a mozikban és más fegyvermentes zónákban történő lövöldözések ellen a leghatékonyabb védekezés az lenne, ha kitiltás helyett beengednék a fegyvereket ezekre a helyekre. Ezt egy CNN-es interjúban fejtette ki vasárnap.

Perry a múlt heti, három halálos áldozattal járó lafayette-i mozis eset kapcsán fejtette ki kicsavart logikáját: szerinte ha mindenki bevihetné magával a fegyverét mindenhová, akkor a lafayette-ihez hasonló ámokfutásoknak sokkal hamarabb véget lehetne vetni, hiszen a megtámadott emberek vissza tudnának lőni.

Eszerint meg kellene engedni, hogy mindenki mindenhová magával vihesse a fegyverét. Legalábbis „ha hiszünk az alkotmány második módosításában, és az emberek jogában ahhoz, hogy megvédhessék magukat és a családjaikat” – mondta Perry, aki minden idők leghosszabb ideig hatalmon lévő kormányzója volt Texasban.

A jelenlegi fegyverviselési törvényekkel nincs baj, csak azok végrehajtásával. Valahol, valakik nem jól végzik a munkájukat a törvények betartatásának terén

– tette még hozzá, valószínűleg arra utalva, hogy John Russell Hauser, a lafayette-i lövöldöző legálisan vásárolta a fegyverét Alabama államban, holott a fegyvertartástól évekkel korábban eltiltották Georgiában családi erőszak miatt, és korábban elmeorvosi kényszerkezelés alatt is állt. 

Az elmeorvosi kényszerkezelést valószínűleg nem dokumentálták megfelelően a georgiai hatóságok, mivel az nem volt benne az FBI nyilvántartásában, így a fegyvervásárláskor nem lehetett kizáró tényező. Arra Alabamában sem kapott engedélyt a férfi, hogy a házán kívül is magánál tartsa a félautomata pisztolyt, mivel korábban volt egy gyújtogatási ügye is – ez persze nem akadályozta meg abban, hogy lövöldözni kezdjen a moziteremben. 

Az Egyesült Államokban folyamatosan vita tárgyát képezi a szabad fegyverviselés és az azt lehetővé tévő második módosítás. Ellenzői szerint a laza szabályozásnak köszönhetőek az olyan esetek, mint a múlt heti Lafayette-ben, a júniusban történt rasszista indítékú mészárlás Charlestonban, vagy a néhány éve szintén egy moziban, a Batman-trilógia második részének premierjén lezajlott, 12 halálos áldozattal járó lövöldözés. Támogatói viszont a Perry-féle érvelést támogatják, és szerintük a szabad fegyverviselés fontos szabadságjog, amelytől nem lehet megfosztani az amerikaiakat. 

Rovatok