Index Vakbarát Hírportál

A Kreml bankára szerint Vlagyimir Putyin a világ leggazdagabb embere

2015. július 28., kedd 21:50

Vlagyimir Putyin a világ leggazdagabb embere, állítja Szergej Pugacsev emigráns orosz nagytőkés, akit legfelsőbb szintű kapcsolatai miatt korábban a Kreml bankárának is neveztek. Pugacsev szerint Putyin addig rendelkezhet csak „vagyonával”, azaz az orosz állami vállalatokkal, amíg hatalmon marad.

Szergej Pugacsev korábban olyan jó viszonyt ápolt Putyinnal, hogy a Kreml bankáraként emlegették. Az üzletember tulajdonában lévő Mezsprombank 2010-ben csődbe ment, 2011-ben Londonba emigrált, hajógyártó cégbirodalmát 2012-ben államosították, írta róla korábban a Napi.hu. 2013-ban egy moszkvai bíróság elfogatóparancsot adott ki ellene. Pugacsev meggyőződése, hogy bankját szándékosan vitték csődbe, hogy a bank által hitelezett hajógyárára rátehesse a kezét az állam.

Annyit lopjon, amennyit tud

„Putyin mindent, ami Oroszország területén található, sajátjának tekint” – mondta a pénzember a Guardian újságírójának, Luke Hardingnak.

Arra, hogy Putyin magánvagyona mekkora lehet, csak becslések vannak – Bill Browder hedge fund menedzser például a CCN-en Fareed Zakariának azt mondta, 200 milliárd dollárja (55 ezer milliárd forintja) lehet az orosz elnöknek. Ez azt jelentené, hogy két és félszer gazdagabb, mint a hivatalosan a világ leggazdagabbjának tartott Bill Gates.

Putyin 14 évi orosz uralma alatt az összes pénzt, amit nem iskolákra, utakra, kórházakra költöttek, ingatlanokba, svájci bankszámlákba, részvényekbe, fedezeti alapokba fektette az oligarcháival

mondta a Business Insider szerint Pugacsev. „A hatalma első nyolc-tíz éve arról szólt, hogy annyi pénzt ellopjon, amennyit csak tud. Meg akart gazdagodni, gyakorlatias ember volt. Beszéltünk arról, hogy nem akar szegényen kivonulni a közéletből” – tette hozzá.

„Az orosz üzletemberek immáron pusztán az államfő, Vlagyimir Putyin jobbágyai, nincs olyan vállalat az országban, amelyre az ország első embere ne tehetné rá a kezét” – idézte Pugacsevet korábban a Financial Times nyomán a Napi.hu. Pugacsev szerint Putyin fejben „nem tudott továbblépni az orosz titkosszolgálat szellemi színvonalánál”, és „azt hiszi, hogy egy magánvállalkozás legfeljebb zsömlét tud sütni, az ennél bonyolultabb dolgok csak állami vállalatoknál készülhetnek”.

Rovatok