Index Vakbarát Hírportál

Apa, Putyin mérgezett meg. Vigyázz vele!

2015. július 28., kedd 16:29

Apa, Putyin mérgezett meg – állítólag ezek voltak az utolsó szavai Alekszandr Litvinyenkónak. A haldokló ex-titkosügynök, akit a sugárzó polóniummal öltek meg 2006-ban, azt is mondta az apjának, hogy hogy vigyázzon Putyinnal, mert veszélyes ember – derül ki a Telegraph cikkéből.

A volt KGB-s, később ellenzékive lett, és az Egyesült Királyságban élő Litvinyenko rejtélyes meggyilkolásáról újabb részletek derültek ki. A briteknél a vizsgálatot vezető Sir Robert Owen megelégelte, hogy az oroszok nem működnek együtt, és nyilvánosságra hozta a korábban titkossá nyilvánított adatok egy részét. 

Litvinyenkót 2006-ban ölték meg, és azóta is sok találgatás övezi, idén nyáron azonban Londonban úgy döntöttek, hogy újranyitják az ügyet. A gyilkosság elsőszámú gyanúsítottja Andrej Lugovoj és Dmitrij Kovtun, akik a feltételezések szerint olyan nagy mennyiségű polónioum-210-et juttattak Litvinyenko szervezetébe, hogy annak több létfontosságú szerve is megállt, és néhány héttel később meghalt. 

Az újbóli vizsgálatot vezető Owen szerint az orosz fél folyamatosan szabotálja a nyomozást, és a fő gyanúsítottal, Kovtunnal kapcsolatos bizonyítékokat tart vissza. Kovtunnak és Lugovojnak is vallomást kellett volna tennie az angoloknál, de mindketten tagadták, hogy közük lenne az ügyhöz, és nem voltak hajlandóak elhagyni Oroszországot. 

A család régóta ragaszkodik hozzá, hogy a gyilkosságot Putyin rendelhette meg, az apa a nyomozóknak is elmondta fia utolsó szavait röviddel a halála után. Azt állította, hogy a fia fontos szemtanúja volt az orosz elnök rémtetteinek, ezért kellett meghalnia. Néhány évvel később azonban érdekes pálfordulása volt: halott fiát árulónak bélyegezte, és nyilvánosan bocsánatot kért Putyintól, hogy visszatérhessen Oroszországba. 

Rovatok