Index Vakbarát Hírportál

Óriási tömegsírt tárnak fel Kolumbiában

2015. július 28., kedd 10:27

Medellínben, Kolumbia második legnagyobb városában egy háromszáz fős tömegsírt fedeztek fel a hatóságok – írja az Aljazeera. Az ide temetett emberek valószínűleg a egy 13 évvel ezelőtt történt mészárlás áldozatai, akiket az ország 1960-as évek óta tartó civil konfliktusának egyik legsötétebb időszakában gyilkoltak meg szélsőjobboldali paramilitáris szervezetek. 

A város külterületén található terület feltárását mostanáig hiába sürgették a zavaros periódusban eltűntek családtagjai, az elmúlt évtizedben negyvenezer köbméter építési törmeléket hordtak rá, ezt kell most elszállítani. A holttestek maradványait DNS-teszteléssel próbálják majd azonosítani. 

Szakértők szerint ez lehet Kolumbia történetének eddigi legnagyobb tömegsírja. A feltételezések szerint 2002-ben temethették ide azokat az embereket, akik Medellín Comuna 13 nevű munkásnegyedében tűntek el nyomtalanul nem sokkal azután, hogy Alvaro Uribe elnök hatalomra került. A konzervatív vezető egyik korai sikere volt, hogy a katonasággal kiűzette a baloldali lázadókat a környékről. Viszont miután a hivatalos hadsereg visszavonult, a helyüket felhatalmazás nélküli paramilitáris alakulatok vették át, amelyek tömegmészárlásba kezdtek a városban. A nehézfegyverzettel rendelkező, szélsőjobboldali csoportok rengeteg civilt, többségében fiatalokat irtottak ki, a most feltárásra kerülő tömegsírba valószínűleg őket temették. 

Az országban az elmúlt évtizedben sokat javult a helyzet, Medellínben például a gyilkosságok száma most a legkevesebb Pablo Escobar, a hírhedt drogbáró 1980-as évekbeli uralma óta. Ennek ellenére a feltárást végző törvényszéki szakértők nincsenek biztonságban: a 13 évvel ezelőtti gyilkosságok tettesei közül sokan máig szabadlábon vannak, és azon a környéken tevékenykednek, ahol a munkálatok folynak majd. 

Rovatok