Index Vakbarát Hírportál

Meghalt egy szudáni menekült a Csalagútban

2015. július 29., szerda 09:48

Meghalt egy fiatal szudáni férfi a Csatorna-alagútban, valószínűleg egy teherautó ütötte el, miközben megpróbált valahogy átjutni Angliába. Kedd éjszaka tovább súlyosbodott a humanitárius krízis a Franciaországot az Egyesült Királysággal összekötő tenger alatti alagút közelében, amikor ismét 1500 migráns próbált bejutni a Csalagútba. „A helyzet nagyon aggasztó” – mondta David Cameron.

Előző éjjel kétezren kísérelték meg az illegális átkelést ugyanitt , a migránsok többnyire az alagútba tartó kamionokra felkapaszkodva próbálnak Nagy-Britanniába jutni. A becslések szerint körülbelül 3000, főleg Etiópiából, Eritreából, Afganisztánból és Szudánból érkezett menekült várakozik Calais-nál, sokan hónapok óta élnek itt lehetetlen körülmények között, megpróbálva átcsúszni a biztonsági rendszeren, kiszolgáltatva az embercsempészeknek.

A hatóságok most azt hangsúlyozzák, hogy Nagy-Britannia és Franciaország együttműködik a krízis kezelésében – ez gyakorlatilag erősebb kerítéseket és hatékonyabb ellenőrzéseket jelent. Ezen a héten egy két kilométeres szakaszon állítanak fel 7 millió fontért egy extra erős kerítésrendszert – ezt korábban a londoni olimpián használták.

David Cameron brit kormányfő szerdán aggodalmának adott hangot a Csatorna-alagút környéki krízishelyzet miatt. A franciákkal való együttműködés fontosságáról beszélt, miközben a krízishelyzetben elsősorban a turistákkal való együttérzését hangsúlyozta:

„Minden szimpátiám a nyaralni indulókkal van, akiknek az ottani zavarok miatt most nehézségeik vannak a Calais-be való átjutással; a franciákkal együtt mindent meg fogunk tenni, hogy véget vessünk ezeknek a dolgoknak” – üzente haza Szingapúrból, ahol éppen hivatalos úton van.

A Csalagútban közlekedő vonatok a menekültválság miatt fél-egy órás késésekkel közlekednek, a kamionok a La Manche brit oldalán is hosszú sorokban állnak – írja a BBC.

Rovatok