Index Vakbarát Hírportál

Átverés a szerb lottósorsoláson?

2015. július 29., szerda 11:35

Szerbiában óriási a felháborodás a csúnyán elszúrt sorsolás után, már a miniszterelnök is megszólalt a botrány miatt. A szerencsejátékot szervező állami cég technikai malőrről beszél.

Nagyon furcsa dolog történt a keddi szerbiai lottósorsoláson: az elvileg élő adásban azt lehetett látni, hogy miközben a megfelelő nyíláson kigurul a 27-es golyó, a képernyőn alul ehelyett a 21-est írják ki. Oké, mellébökött a feliratozó srác, gondolhatnánk, de a zavar az erőben csak fokozódik: ugyan gyorsan kiírják a 27-est is, de ott marad mellette a 21-es.

Miközben a műsorvezetőnő enyhén zavart viselkedést mutat, egy idő után eltüntetik a feliratról a rossz számot – de rögtön tehetik is vissza, ugyanis közben kijött az új nyerőszám, és nem fogják elhinni, hogy melyik:

a 21-es.

33 másodperccel azután, hogy a felirat ezt előirányozta.

A szerencsejátékot szervező vállalat technikai hibáról beszél, a sorsolás eredményét a felügyelő bizottság jóváhagyta, állításuk szerint ők teljesen biztosak abban, hogy semmiféle csalás nem történhetett. Ezzel a véleményükkel egyelőre nagyjából egyedül vannak. Mint az esetről vezető cikkben beszámoló újvidéki Magyar Szó írja:

Nézze meg a sorsolást, és döntse el, lottózik-e még valaha.

Beállított sorsolás?

Szerbiában komoly gyanú merült fel korábban egy 1,6 millió euró értékű lottóhetes miatt is, 2013-ban a pénzügyminisztérium vizsgálata is úgy találta, hogy manipulálhatták a sorsolást.

UPDATE:

Már a szerb rendőrség is vizsgálja a keddi lottósorsoláson történt esetet – írja az MTI. A szerb államügyész bejelentette, hogy vizsgálatot rendel el az ügyben. Aleksandar Vučić szerb kormányfő is megszólalt az eset kapcsán szerdán, és leszögezte: ha bűncselekmény történt, akkor azért az elkövetők felelni fognak, de „vállalni kell a felelősséget a bizalom eljátszásáért is”.

Aleksandar Vulović, a Szerbiai Állami Szerencsejáték Kft. igazgatója szerdán rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, de abból csak az derült ki, hogy továbbra is ragaszkodik a „technikai malőr” verzióhoz. Eszerint semmilyen rendellenesség nem történt a sorsoláson, a hiba a képernyőn látható kiírásokban történt. A vállalat reggeli közleményében azt írta, hogy az élő adás során történhetnek hasonló hibák, a számok kiírásáért felelős grafikai munkatárs hibázott.

Rovatok