Index Vakbarát Hírportál

Háborús bűnöket követett el Izrael az Amnesty International szerint

2015. július 29., szerda 16:05

Az Amnesty International azt állítja, komoly bizonyítékai vannak rá, hogy Izrael háborús bűnöket követett el tavaly Gázában.

A nemzetközi szervezet vizsgálata szerint legalább 135 civil halt meg a bombatámadásokban, melyet egy izraeli katona túszul ejtésére válaszul kezdtek el 2014 augusztusában. Izrael visszautasította a szerintük alapvetően elhibázott, egyoldalú beszámolót.

Az 50 napon át tartó tavaly nyári összecsapásokban 2251-en haltak meg a palesztin oldalon, közülük 1462-en polgári áldozatok voltak. Izraeli részről 67 katona halt meg hat civil mellett. Izrael a Gáza elleni támadásokat azzal indokolta, hogy így kívánnak véget vetni a rakétatámadásoknak és a határ alatti alagutakon keresztüli akcióknak.

Az Amnesty beszámolója szerint az augusztus eleji izraeli támadások akár háborús bűncselekményeknek és emberiség elleni bűnnek is minősíthetők. A vizsgálat a palesztin beszámolók mellett fotókra, videókra, légi felvételekre, többek között az ezeken kirajzolódó árnyékok, füstfelhők elemzésére támaszkodott.

„Erős bizonyítékok vannak rá, hogy az izraeli erők a rafahi lakónegyedek könyörtelen, masszív bombázásával háborús bűnöket követtek el” — fogalmazott Philip Luther, az Amnesty igazgatója, aki szerint „sokkoló, hogy semmibe vették a civil emberek életét”. Izrael szerint az akciókat a nemzetközi joggal összhangban hajtották végre.

Rovatok