Index Vakbarát Hírportál

Kurvák, zabigyerekek, sikkasztás: kínos vádak a Saolin-főapát ellen

2015. július 29., szerda 23:19

Az igazság szószólója - ez az álneve annak a szivárogtatónak, aki a közép-kínai Saolin-kolostor főapátjáról tálalt ki a napokban a közösségi médiában. A világhírű zen-buddhista és harcművészeti központ mára Kína egyik legfelkapottabb látványosságának és egyben legismertebb kulturális exportcikkének számít, aminek egyfajta franchise-rendszerben világszerte újabb és újabb tagintézményei alakulnak.

A kolostor iránti figyelem és a növekedés – melynek fenntartása a főapát szinte kizárólagos célkitűzése – dollármilliókat hoz a konyhára, ám a változásokat a több mint 1500 éves, háromezer szerzeteset befogadó kolostorban nem mindenki nézi jó szemmel. Ilyen lehet Si Zsengji ("az igazság szószólója") is, aki mint mondja, megelégelte a kolostor első embere, a Kína-szerte ismert és népszerű Si Jongcsin szabados életmódját.

Az állítások elég kínosak: a központot 1999 óta vezető Jongcsint egy folyamatosan nők után kajtató, zabigyerekeket nemző, sikkasztó csalónak festik le. A vádakhoz az informátor bizonyítékokat is mellékelt, például az egyik gyerek születési anyakönyvi kivonatát, valamint fotókat róla és az anyáról.

A posztokból persze hatalmas botrány lett. A kolostor egy nem kifejezetten zen-szemléletet tükröző, ingerült közleményben rosszindulatú koholmánynak és rágalomnak minősítette az állításokat, és feljelentést tett. A botrányról beszámoló CNN megpróbálta elérni a kolostort, de nem vették fel a telefont, és Si Zsenji sem reagált a megkeresésekre.

A bennfentes szivárogtató által közreadott információk ugyanakkor nem teljesen előzmény nélküliek: számos korábbi cikk szólt a főapát Jongcsin luxusautóiról, drága öltözékéről, ágyasairól és az általa felbérelt prostituáltakról. A mostani vádak azért különösen kínosak, mert javában zajlik az ország vezetése által hirdetett kíméletlen hadjárat a Kínát járványszerűen sújtó korrupció ellen.

Rovatok