Index Vakbarát Hírportál

Lelőtték Pakisztán egyik leghírhedtebb terroristavezérét

2015. július 29., szerda 12:42

Lelőtte a pakisztáni rendőrség az ország egyik leghírhedtebb terroristavezérét, Malik Iszhakot és 13 társát egy titokzatos lövöldözésben szerdán, írja az Associated Press. A férfi a tálibokkal és az al-Kaidával is kapcsolatban álló Lashkar-e-Jhangvi szunnita terroristaszervezet egyik alapítója volt, a nevéhez több száz síita muszlim halála köthető.

A lövöldözés részletei ismeretlenek, annyi biztos, hogy a férfit már halála előtt két nappal őrizetbe vették. A rendőrség közleménye szerint Iszhakot éppen visszafelé szállították a terroristaszervezet egyik általa elárult rejtekhelyéről, ahol fegyvereket és robbanószereket foglaltak le, mikor nagyjából 15 fegyveres támadt a rendőrség konvojára. A kialakuló tűzpárbajban Iszhak és legalább 13 társa meghalt, 6 rendőr pedig megsebesült. Az áldozatok között volt a terroristavezér két fia és helyettese is.

A körülbelül 55 éves Iszhak Pakisztán egyik leghírhedtebb terroristavezére volt, akit még a tárgyalóteremben is teával és süteménnyel kínáltak, a bírók pedig kezükkel próbálták takarni az arcukat a tárgyalásokon.

A férfi tevékenységeit még a kormány is támogatta, először a nyolcvanas-kilencvenes években az országgal határos síita Irán ellen, majd 2010 körül azért, hogy a militáns csoportok vezetőit bevonják az ország politikai életébe, megakadályozva az államellenes támadásokat. 14 év után, 2011-ben szabadult a börtönből.

2014 decemberében azonban tálib terrorszervezet támadt egy katonai iskolára Pesavarban; a terrorakcióban 150 ember halt meg, főként gyerekek. A támadás után a pakisztáni kormány újra bevezette a halálbüntetést és fokozta a harcot a militáns szervezetek ellen. 

Rovatok