Index Vakbarát Hírportál

Tényleg halott a tálibok vezére

2015. július 29., szerda 11:42 | aznap frissítve

Az afgán titkosszolgálat szerint már rég nem él az afgán tálibok első számú vezetője. Omar Molla két-három éve is halott lehet. Igaz, a vezető haláláról már többször szóltak a hírek, ám ez az első alkalom, hogy hivatalos forrásból is megerősítették – írta a BBC.

Abdul Hasszib Szeddiki, az afgán nemzetbiztonsági igazgatóság (NDS) szóvivője szerint a lázadóvezér rejtélyes körülmények között halt meg a pakisztáni Karacsi egyik kórházában 2013 áprilisában. "Hivatalosan megerősítjük, hogy meghalt" – mondta az AP amerikai hírügynökségnek. A tálib lázadók egyelőre nem erősítették meg a hírt.

Omar Molla vezetésével szerezték meg a hatalmat a tálibok a szovjet csapatok 1991-es kivonulása után megindult polgárháborúban. Szoros szövetségben állt az al-Kaidával, épp ezért is irányult a közép-ázsiai ország ellen az Egyesült Államok katonai akciója a szeptember 11-i merénylet után.

Omar Molla azóta bujkált, fejére 10 millió dolláros vérdíjat tűztek ki. A tálibok több alkalommal a vezetőjüknek tulajdonított üzeneteket hoztak nyilvánosságra, ám hollétéről az elmúlt évtizedben nem lehetett tudni biztosat.

Az üzenetek publikálása olyannyira rendszeres, hogy még az elmúlt hetekben is adtak ki ilyet a tálibok, Omar Mollának tulajdonítva.

Még két hete, július 15-én is olyan hír jelent meg a BBC-n, miszerint egy neki tulajdonított üzenetben Omar Molla lényegében támogatta az afgán kormánnyal kezdett béketárgyalásokat. Pakisztáni közvetítéssel az afgán kormány képviselői július elején találkoztak a tálibok képviselőivel. Ez azért is példa nélküli volt, mert korábban a tálibok csak az Egyesült Államok képviselőivel lettek volna hajlandók egyeztetni.

A tálibok egyik honlapjára felkerült közlemény szerint a fegyveres dzsiháddal párhuzamosan politikai eszközökkel is lehet küzdeni a céljaikért. Akkor tudósítók úgy vélték, hogy a csupán szöveges üzenettel az lehetett a cél, hogy véget vessenek azoknak a találgatásoknak, miszerint Omar Molla nem engedélyezte a megbeszéléseket.

A tárgyalásokhoz vezető időszakban az Iszlám Állam helyi szervezete is azt terjesztette, hogy Omar Molla már meghalt, a tálibok pedig nem képesek a dzsihadista mozgalmak élére állni Afganisztánban és Pakisztánban. Az IS helyi harcosai az elmúlt időszakban többször is összecsaptak a tálibokkal és támogatóikkal. A folytatódó harcot preferáló tálibok közül többen át is álltak az Iszlám Államhoz.

Egy tálib szervezet is már egy hete azt állította, hogy Molla valójában két éve hallott. Szerintük két másik magas rangú tálib parancsnok végzett vele 2013 júliusában. Korábban voltak olyan hírek is, hogy az afganisztáni talibán három rivális csoportra szakadhatott.

Tavaly arról is szóltak hírek, hogy Omar Molla régi barátjának és helyettesének, Aktar Mohamed Manszúrnak adhatott felhatalmazást, hogy tárgyaljon a nevében a békefolyamatról a kormánnyal. Ez azért is érdekes, mert más források szerint éppen ő volt az egyik parancsnok, aki végezhetett vele 2013-ban.

Afgán tisztviselők arról is pletykáltak, hogy Omar Molla esetleg a pakisztáni biztonsági erők fogságában van Karacsiban. Azért is indulhatott meg ennyi találgatás Omar Molla körül, mert a tálibok régi vezetőjét lényegében a 2001-es amerikai beavatkozás óta nem látták nyilvánosan.

Rovatok