Index Vakbarát Hírportál

Szaros koriandert importált Mexikóból az USA

2015. július 29., szerda 23:43

Mexiból importált, rettenetes körülmények között termesztett koriander okozhatta az Egyesült Államokban 2012 óta többször is megjelenő, hasmenéssel, lázzal, hányással járó cyclosporiasis járványokat. A mexikói Puebla tartományban az amerikai élemiszer-biztonsági hatóságok több olyan korianderföldet is találtak, ahol a szüretelő munkások számára nem volt sem WC, sem kézmosási lehetőség, ezért a munkások a korianderbokrok között végezték a dolgukat, és az is előfordult, hogy a növények locsolásához használt vízben szennyvíz is volt írja a Guardian.

Feltehetően a Pueblából származó koriander tehető felelősség a jelenlegi texasi  cyclosporiasis járványért is, amely már 200 ember megbetegített. A betegséget az emberi ürülékben élő egyik parazita okozza, és súlyos hasmenéssel, gyomorgörcsökkel, lázzal, szélsőséges fáradékonysággal és hányással jár. Lehet gyors lefolyású, de akár egy hónapnál tovább is eltarthat.

Az amerikai élemiszer-biztonsági hatóság 11 mexikói farmról tiltotta be a koriander importját áprilistól augusztusig. A nyári tilalmat jövőre csak abban az esetben oldják fel, ha a termsztők megfelelő egészségügyi tanúsítványokat mutatnak be.

Rovatok