Index Vakbarát Hírportál

Történelmi heroinfogás Romániában

2015. július 29., szerda 13:00

Soha ekkora drogszállítmányt még nem fogtak el Romániában, mint amilyen kedden akadt fenn a Pete-Csengersima határátkelőnél. A szerdai bejelentés szerint a román hatóságoknak 330 kilogramm, 60 százalékos tisztaságú heroint sikerült lefoglalni.

A drogot egy Magyarország felé tartó román rendszámú kamionban, duplafalú üzemanyagtartályokban találták meg – írta az MTI.

40 millió euró ólomban és paprikában

A csempészek a rejtekhelyeket ólomlemezekkel vonták be, hogy ne lehessen felfedezni az átvilágítás során, a kábítószercsomagokat pedig csípős paprikával és borssal kezelték, hogy a drogkereső kutyák se fogjanak szagot. A rendőrségi műveletet négyéves nyomozás előzte meg, amelynek során a török, ukrán és nyugat-európai kollégákkal is együttműködtek.

A heroinszállítmányt a csempészek Hollandiába akarták juttatni, ahol feketepiaci értéke eléri a nyolcmillió eurót,

ha viszont sikerült volna 15 százalékos tisztaságú adagonként piacra dobni, 40 millió eurót is kifizettek volna érte a vásárlók.

A hatóságok két román és két török állampolgárt vettek őrizetbe az ügyben, akik a korábban megszokottól eltérő útvonalat használtak: az Afganisztánban beszerzett drogot nem a balkáni országokon keresztül szállították, hanem a Fekete-tengeren először Ukrajnába juttatták, onnan került az EU területére, Romániába, állítólag a Suceava megyei Szeretvásárnál (Siret).

A rendőrségi helikopterrel Bukarestbe szállított többmázsányi heroint szerdán az újságíróknak is bemutatták a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) székházában rendezett sajtóértekezleten.

Rovatok