Index Vakbarát Hírportál

A világon először lőtt egymásra két parti őrség

2015. július 30., csütörtök 17:05

Embercsempészek hajójának nézte a svéd parti őrség az olasz tengerészet hajóját, ezért figyelmeztető lövéseket adtak le rájuk Líbia partjainál a héten, írja a The Guardian. Az Európai Unió külső határait védő Frontex szóvivője szerint senki nem sérült meg vagy volt veszélyben, az olasz hajó lelassított és sikerült azonosítania magát. 

Biztonsági szakértők szerint azonban ez volt a világon az első eset, hogy két parti őrség tüzet nyitott egymásra, az incidens pedig azt mutatja, hogy a Földközi-tengeren folyó mentőakciók közti koordináció nem megfelelő. Jelenleg a térségben járőröznek az EU határvédő akciójának, a Tritonnak a hajói, az EU haditengerészete, a Navfor, az olaszok határőrsége, emellett ott dolgoznak a különböző jótékonysági szervezetek mentőhajói és szimpla kereskedelmi hajók is.

A svédek gyanúja egyébként nem volt megalapozatlan, az utóbbi pár hónapban kétszer is határőrökre támadtak embercsempészek, hogy visszaszerezzék hajóikat miután a parti őrség kimentette róluk a menekülteket. Az Európia Unió még áprilisban triplázta meg az ilyen incidensekkel foglalkozó Triton-akció költségvetését, azóta nagyjából 90 ezer migránst mentettek ki a Földközi-tenger déli részéről és nagyjából ugyanennyi jutott el keleten Görögországba. 

Rovatok