Index Vakbarát Hírportál

Indiában felakasztották a mumbai merénylet egyik szervezőjét

2015. július 30., csütörtök 06:41

Indiában felakasztották az 1993-as mumbai pokolgépes merényletsorozat értelmi szerzőinek egyikét, Jakub Abdul Razak Memont,  írja az MTI. A huszonkét évvel ezelőtti terrortámadásnak 257 halálos áldozata, és több száz sebesültje volt.

Az indiai elnök elutasította az 53 éves férfi kegyelmi kérvényét. A halálos ítéletet egy nyugat-indiai börtönben hajtották végre, ahol 1994 óta raboskodott. Memont 2007-ben ítélték el többek között azért, mert részt vett a pokolgépes merényletek végrehajtásához szükséges pénzek összegyűjtésében. Szerdára Memon kimerítette az összes jogorvoslati lehetőséget, hogy elkerülje a halálbüntetést.

A merényletsorozatot Mumbai (egykori Bombay) muzulmán maffiája hajtotta végre 1993 márciusában, megtorlásul a Babri Ayodhya nevű muzulmán mecset 1992 decemberében történt lerombolásáért.

A robbanások súlyos károkat okoztak India pénzügyi központjának számító Mumbai üzleti negyedében. A terrortámadás fő gyanúsítottja Memon idősebb testvére, Ibrahim más néven Tigris Memon, illetve Davud Ibrahim volt. Az 1990-es évek nagy befolyású gengsztervezérei külföldre menekültek.

Rovatok