Index Vakbarát Hírportál

Legalább harmincan meghaltak a nepáli sárlavina miatt

2015. július 30., csütörtök 19:38

Sárlavina temetett maga alá csütörtökön két falut Nepál nyugati részén, a legújabb adatok szerint legalább 30-an meghaltak, de félő, hogy az áldozatok száma ennél magasabb lesz - közölte az MTI. Az eset a fővárostól, Katmandutól 200 kilométerre nyugatra történt, Pokara üdülőhelynél. A közelben van az ország egyik legkedveltebb hegyi túra útvonala. Lumle település 15 kilométerre fekszik az úgynevezett Annapurna körtől, ahonnan a világ tizedik legmagasabb hegye körüli túra útvonala kezdődik, ami évente százezer turistát vonz.

Csütörtökre virradóra hatalmas mennyiségű eső esett a térségben, és fellazította a talajt. A környékbeli hegyekről lezúduló sár legalább 22 házat temetett maga alá két faluban, és elsodorta a két települést összekötő hidat.

Katonák és rendőrök a zuhogó esőben kezdtek hozzá a mentéshez, jobb eszköz híján ásókkal és konyhai tálakkal próbáltak ásni a sárban kilenc eltűnt ember után kutatva, mert nem voltak megfelelő gépeik. A kutatás eredményeképpen legalább 13 halottat emeltek ki a sártömeg alól.

A hatóságok attól tartanak, hogy az év elején történt, kilencezer halálos áldozatot követelő két nagy erejű földrengés miatt nőtt a földcsuszamlások veszélye a himalájai országban a júniustól szeptemberig tartó monszun idején.

Rovatok