Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött az Oroszországban fogva tartott ukrán pilótanő pere

2015. július 30., csütörtök 12:59

Megkezdődött csütörtökön az Oroszországban fogva tartott Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő tárgyalása, a nőt két orosz újságíró meggyilkolásában való bűnrészességgel vádolják, írta az MTI. Az előzetes bírósági meghallgatás délelőtt 11 órakor, zárt ajtók mögött vette kezdetét az Oroszország déli részén, az ukrán határ közelében található Donyeckben (vagyis nem az ukrajnai városban). Az ukrán pilótanőt a nyáron fogták el a szakadárok, ezután azonban orosz újságírók megölésének vádjával nagyon hamar orosz területen került bíróság elé.  Kijev többször kérte a 34 éves ukrán pilótanő kiadatását, amit Moszkva mindeddig visszautasított.

Az eljárás fokozott biztonsági intézkedések és nagy érdeklődés mellett zajlik. Külföldi diplomaták érkeztek Donyeckbe Nagy-Britanniából, Kanadából, Hollandiából, és odavárják Ukrajna és az Európai Unió képviselőit is. Szavcsenko anyja és nővére nem utazott a városba, arra hivatkozva, hogy a meghallgatás zárt ajtók mögött történik, de a vádlott ügyvédje szerint meg fognak jelenni az első nyílt tárgyaláson. A védelem arra számít, hogy a per nem tart tovább egy hónapnál.

A parlamenti képviselőnek is megválasztott ukrán pilótanőt azzal vádolják, hogy köze volt két orosz tévés riporter halálához a harcok sújtotta Kelet-Ukrajnában, és illegálisan lépte át a határt. Szavcsenko az Ajdar ukrán fegyveres csoport Mi-24-es helikopterén fedélzeti lövészként szolgált és az  orosz szövetségi nyomozó hatóság szerint az ukrán fegyveresekhez továbbította az orosz tévések tartózkodási helyének koordinátáit. Ha a bíróság bűnösnek találja, akár 25 évi börtönbüntetésre is ítélhetik. Szavcsenko ártatlannak vallja magát, saját bevallása szerint délkelet-ukrajnai szakadárok rabolták el és adták át az orosz hatóságoknak.

A 34 éves pilótanő pere csak tovább élezi Moszkva és Kijev amúgy is rendkívül feszült viszonyát. „Ez nem egy per lesz, hanem egy propaganda látványosság, mint általában" – nyilatkozott az AFP francia hírügynökségnek Szavcsenko egyik ügyvédje, aki a per Moszkvába való áthelyezését követeli. A csütörtöki meghallgatáson várhatóan megvizsgálják ezt a kérést. Az ügyvéd szerint „a lehető legrosszabb" forgatókönyv valósul meg azzal, hogy a pilótanő ügyében Donyeckben ítélkeznek, amely a szakadár ukrán területtől, az önhatalmúlag kikiáltott „Luhanszki Népköztársaságtól" nem messze található, és a külföldi megfigyelők csak az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) engedélyével léphetnek be a területre. A várostól nagyjából 200 kilométerre lévő azonos nevű ukrán település az oroszbarát szakadárok fellegvára és a „Donyecki Népköztársaság" fővárosa lett.

Szavcsenko ügyvédei szerint kétség nem fér ahhoz, hogy védencüket elítélik, holott számos bizonyíték igazolja ártatlanságát. Vlagyimir Markin, az SZK szóvivője előző este úgy nyilatkozott, a nyomozó hatóságnak elegendő bizonyítékot sikerült összegyűjtenie Szavcsenko bűnrészességének igazolására.

Rovatok