Index Vakbarát Hírportál

Migránsok akartak kitörni egy cseh táborból

2015. július 30., csütörtök 22:45

Ötven-hatvan külföldi állampolgár megpróbálta elhagyni a Prágától 70 kilométerre északra fekvő Belá pod Bezdezemben lévő migrációs tábort csütörtök délután - jelentette az MTI. A migránsok megrongálták a tábor két kapuját, de a bekerített területet nem sikerült elhagyniuk.  A cseh belügyminiszter szerint a rendőrség ura a helyzetnek. Az emberek fokozatosan visszatérnek szállásaikra. Valószínűnek tartják, hogy valamilyen követeléseik vannak.

A cseh idegenrendészet szerint a migránsok az ellen lázadtak fel, hogy nem hagyhatják el a tábor területét. "Szabad elmenetelt követeltek. Megrongáltak két kaput, de a tábor kerítésén nem sikerült átjutniuk" - közölte a szóvivő.

Mint mondta, a hasonló lázadások, tiltakozások gyakoriak a táborokban.

A 270 ember elhelyezésére alkalmas Belá pod Bezdezem-i táborban jelenleg azok a külföldiek vannak, akiknek a visszatoloncolásáról már döntöttek a cseh hatóságok.

A tábort a kilencvenes évek közepén hozták létre a délszláv háború menekültjei számára. A cseh belügyminisztérium a közelmúltban közölte, hogy tekintettel a jelenlegi migrációs hullámra, a tábor befogadóképességét a jövő év végéig 400-ra bővítik.

Rovatok