Index Vakbarát Hírportál

Perre mehet egy fergusoni férfi az őt ütlegelő rendőrökkel

2015. július 30., csütörtök 16:04

Egy Fergusonban letartóztatott fekete férfi, Henry Davis beperelheti azokat a rendőröket, akik megverték a börtönben, majd rongálással vádolták meg, amikor összevérezte a ruhájukat – írja a Daily Beast. A férfit egy forgalmi kihágás miatt csukták le, amit nem is ő követett el.

Davist még 2009 szeptemberében tartóztatták le. A fergusoni börtön, ahová szállítani akarták, azonban túlságosan tele volt, így ágy sem jutott neki a cellájában. A férfi megkérte az őt őrző rendőrt, hogy adjon neki egy matracot, az azonban megtagadta a kérését, mire Davis nem ment be a cellájába. Ekkor a rendőr erősítést hívott.

Az odaérkező rendőrök ezután belökték a férfit a cellába, majd verekedni kezdtek. A bíróság szerint egy vallomás megerősítette, hogy a férfit azután is ütötték és rúgták, hogy már megbilincselve feküdt a földön. Az incidens után az egyik rendőr négy panaszt is beadott azzal kapcsolatban, hogy a férfi összevérezte az egyenruhájukat, és ezzel anyagi kárt okozott.

A férfi ügyét korábban ejtette egy szövetségi bíróság arra hivatkozva, hogy a rendőrök nem okoztak maradandó sérüléseket, és így nem sértették az alkotmányt. Davis azonban fellebbezett az ügyvédjével, azzal érvelve, hogy a férfi sérüléseinek komolyságának nincs köze a megvádolt rendőrök indítékaihoz. A bíróság pedig helyt adott neki.

Az eset azért érdekes, mert Fergusonban történt, abban a Missouri állambeli kisvárosban, ahol tavaly augusztusban egy rendőr lelőtt egy 18 éves fekete fiút.

Rovatok