Index Vakbarát Hírportál

Pácienseinél is kanosszát kell járnia a zimbabwei oroszlánt kilövő fogorvosnak

2015. július 30., csütörtök 10:12 | aznap frissítve

Amerika és a világ első számú közellenségévé vált  Walter Palmer minnesotai fogorvos, aki Zimbabwében elejtette a  Hwange Nemzeti Park legismertebb oroszlánját, Cecilt.

Az orvos helyi segítőit letartóztatták, Walter Palmer közben visszatért az Egyesült Államokba, de a nemzetközi felháborodás miatt azóta elérhetetlen, és nem is dolgozik. 

Az orvos csak egy köremailt küldött betegeinek, amiben megpróbálja elmagyarázni, mi történt. Mint írja, legtöbb betegének azért nem mesélt hobbijáról és szenvedélyéről, a vadászatról, mert tudta, hogy ennek megítélése megosztja az embereket.

Az orvos azt állítja: amikor július elején Zimbabwébe ment vadászni, előtte részletesen tájékozódott a feltételekről, majd beszerzett minden engedélyt. Helyi segítőket fogadott, és abban a tudatban vadászott, hogy minden rendben zajlik.

Mint írja, fogalma sem volt arról, hogy az általa kilőtt állat a helyi nemzeti park kedvence volt. Az orvos még nem lépett kapcsolatba a  zimbabwei vagy az amerikai hatóságokkal az ügy miatt, de ha erre szükség lesz, mindenben együttműködik a hatóságokkal és minden tájékoztatást megad nekik. Az orvos mélységesen sajnálja az esetet. 

Palmer 50 ezer dollárt fizetett a vadászatért. Az oroszlánt íjjal és nyíllal lőtte le. A legfrissebb hírek szerint az oroszlánt úgy csalogatták ki a nemzeti parkból, hogy prédául egy vérző állatot helyeztek ki neki. Palmert egy profi vadász, Theo Bronkhorst, és egy másik ember segítette az állat elejtésében.

Amikor Palmer eltalálta az állatot, az nem pusztult el azonnal, még 40 órán keresztül haldoklott. Ekkor újra rálőttek, hogy tényleg meghaljon. Csak ekkor vették észre, hogy az állat nyomkövető nyakörvet visel. Ez úgy próbálták meg elrejteni, hogy  lefejezték, majd megnyúzták az állatot.    

Palmer két segítőjét augusztus 6-án állítják bíróság elé Zimbabwében. 

Cecilre 2008-ban helyeztek nyomkövetőt az Oxfordi Egyetem kutatói. A hímoroszlán kilövése több oroszlán halálát is előidézheti. Valószínűleg a nemzeti park oroszlánjai közti hierarchiában Cecilt követő hím végezni fog Cecil kölykeivel is. 

Rovatok