Index Vakbarát Hírportál

Apokaliptikus sáskajárás Oroszországban

2015. július 31., péntek 17:01

Sáskák milliói lepték el a hét közepén a Kaszpi-tengertől 150 kilométerre nyugatra fekvő Acsikulak falut a Sztavropoli Körzetben.

„Na, a stadionunk füvének annyi” – állapította meg a felvételt készítő férfi, aki a milliós sáskaraj közepébe is besétált mobiljával.

Sáskák leptek el egy orosz falut

A nyár folyamán három oroszországi régióban is rendkívüli helyzetet rendeltek el sáskajárás miatt. A Kaszpi mélyföldtől északra fekvő Orenburg körzetében és Baskíriában, valamint A Kaszpi-tenger északnyugati oldalán fekvő Asztrahany megyében is több százezer hektáron pusztított a szárnyas rovar. De a már említett Sztavropoli Körzeten kívül az Észak-Kaukázus térségét is elérték.

Oroszországban nem példátlan a sáskajárás, Orenburgban tavaly is kellett őket irtani, idén azonban az ország nagyobb területét érték el a zöldet nagy területen percek alatt felfaló rovarok. Orenburgban is szokatlanul nagy volt a roham. Csak ebben a megyében néhány hét alatt 200 ezer hektáron pusztítottak a szapora sáskák. Egy-egy nőstény akár kétezer utódott hoz létre alig két hét alatt.

Rovatok