Index Vakbarát Hírportál

300 ezres büntetés járhat a kerítésépítés akadályozásáért

2015. július 31., péntek 17:31 | aznap frissítve

Az osztrák alkancellár megértően nyilatkozott a magyar-szerb határon épülő kerítésről a Vorarlberger Nachrichten című tartományi újságnak adott pénteki interjújában - közölte az MTI. Reinhold Mitterlehner alkancellár, gazdasági miniszter úgy vélte, a kerítés jelzésértékű az embercsempészek számára, hiszen egyúttal azt is jelzi, hogy megérkeztek a szolidaritás határához.

A néppárti tárcavezető elmondta: intézkedni kell azokról a menekültekről is, akik egyszerű gazdasági okok miatt hagyták el hazájukat, és támogatni kell azokat, akik valóban segítségre szorulnak.

Az alkancellár kifejtette: nemcsak a menekültek nagy száma aggasztja, hanem az az érzés is, hogy még ha a menekültkérdés megoldásán sokat is dolgoznak, akkor sem érhető el a cél teljes mértékben, mivel mindig újabb problémák ütik fel a fejüket. Mitterlehner szerint a menekültproblémát csak közösen lehet megoldani, amiben szerinte leginkább az unió illetékes. Az interjú során a tárcavezető a komolyabb határellenőrzés lehetőségét is megemlítette.

Pintér: több mint 19 ezer bevándorló kerülhet vissza

Összesen 19 ezer 284 érdemi megkeresés érkezett Magyarországra július közepéig az úgynevezett dublini eljárásban átadni tervezett bevándorlók ügyében - közölte Pintér Sándor belügyminiszter. Pintér Sándort az Együtt politikusa, Szelényi Zsuzsanna független képviselő kérdezte arról, hogy hány ember visszafogadására kell számítani a dublini rendelet alapján.

Idén január 1. és július 17. között a legtöbb megkeresés Németországból (7605), Ausztriából (5491), Franciaországból (2679), Svédországból (1036) és Csehországból (572) érkezett a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz. A dublini eljárásban átadott, illetve visszavett emberek száma azonos lehet a megkeresések számával, azaz több mint 19 ezerrel.

Június végéig 66 ezer 788-an nyújtottak be Magyarországon menedékjog iránti kérelmet ebben az évben. Az eljárások közül 43 ezer 730-at megszüntettek, ebből 42 ezer 689-et azért, mert a kérelmező a döntést meg nem várva ismeretlen helyre távozott.

Pénzbírság jár az építkezés akadályozásáért

Akár 300 ezer forintos bírság is kiszabható arra, aki az ideiglenes biztonsági határzár építését akadályozza - az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg. A jogszabály szerint aki az ideiglenes biztonsági határzár építési vagy karbantartási munkálatai során, az ideiglenes biztonsági határzár területén szolgálatot teljesítő hivatalos személyek, vagy az ott munkát végzők be- és kijutását, illetve az ideiglenes biztonsági határzár területére tartó hatósági vagy szállító járművek be- és kijutását akadályozza, 300 ezer forint közigazgatási bírság megfizetésére kötelezhető.

Emellett az ideiglenes biztonsági határzár területének védelme érdekében rögzítik, hogy aki a területre az építési vagy karbantartási munkálatok során illetéktelenül belép, 50 ezer forint közigazgatási bírsággal sújtható. Aki az ideiglenes biztonsági határzár területén az ott folyó építési, telepítési munkálatok akadályozása céljából bármilyen tevékenységet végez, 150 ezer forint közigazgatási bírság megfizetésére kötelezhető.

Rovatok