Index Vakbarát Hírportál

Áradás pusztít Mianmarban

2015. augusztus 1., szombat 15:07

Huszonhét ember meghalt Mianmarban, ahol az eső okozta áradások miatt négy régióban rendkívüli állapotot hirdettek ki.

Több ezren kolostorokban keresnek menedéket a 70 milliós buddhista országban. Jelentések érkeztek azonban arról, hogy az otthontalanokká váltakat segítő táborokba nem engedik be a muszlim kisebbséget képviselő rohingya népesség tagjait.

A délkelet-ázsiai Mianmarban – amit a katonai junta nevezett át így 1989-ben és bár az ENSZ tudomásul vette, a helyi demokratikus ellenzék továbbra is kitart a Burma elnevezés mellett – hetek óta pusztítanak az esők.

Igazán veszélyessé a monszunnak ez az időszaka azonban csak az elmúlt napokban vált.

Az ellenzéki Burma Demokratius Hangja (VDB) televízó munkatársa elég látványosan nyakig érő vízben állva jelentkezett be tudósításakor – írta a BBC.

A Mianmari Vörös Kereszt szerint a helyzet tovább fog súlyosbodni a következő napokban. A Magyarországnál hétszer nagyobb Mianmar 14 régiójából csupán egyet nem érintettek az elmúlt hetek áradásai, leginkább az ország nyugati részét sújtották az esők.

A helyzet azonban messze van 2008-tól, amikor a Nargis ciklon csapott le Mianmarra. A trópusi vihar okozta áradások, földcsuszamlások, sárlavinák 140 ezer ember életét követelték.

Rovatok