Index Vakbarát Hírportál

Eldurvult Finnországban a neonáci felvonulása

2015. augusztus 2., vasárnap 08:18

Összetűzések törtek ki egy neonáci felvonuláson a finnországi Jyväskylä városában szombaton, írja az MTI. Az egyetemi városban a Finn Ellenállási Mozgalom nevű csoport tagjai gyűltek össze.

A helyi sajtó szerint a felvonulás békésen indult, nagyjából 40-en jelentek meg. Azonban a neonácik egy idő után elkezdtek járókelőket bántalmazni, a rendőrökkel szemben is agresszívan léptek fel, és randalíroztak egy bevásárlóközpont területén is.

Sérültekről nincs hír, de a rendőrök végül 32 embert őrizetbe vettek.

Petteri Orpo, a finn belügyminiszter elítélte a történteket. Azt mondta: jobban meg kell figyelni a szélsőséges mozgalmakat Finnországban, mert szerinte ami történt, annak a jele, hogy az ilyen szerveződések növekedésnek indultak. A hatóságok tudomása szerint a Finn Ellenállási Mozgalomnak néhány száz aktív tagja lehet. 

A szombati incidens nem sokkal azután történt, hogy Helsinkiben 10-15 ezer ember tüntetett a gyűlöletbeszéd ellen és a multikulturális Finnország mellett. Olli Immonen, az Igazi Finnek nevű párt parlamenti képviselőjének kijelentései ellen tiltakoztak. Az euroszkeptikus jobboldali populista párt képviselője a Facebookon harcot hirdetett a "multikulturalizmus nevű rémálom" ellen. Az Igazi Finnek most a második legnagyobb párt és tagja a liberális-konzervatív vezetésű koalíciós kormánynak is.

Rovatok