Index Vakbarát Hírportál

Merkel negyedszer is kancellár akar lenni

2015. augusztus 2., vasárnap 11:31


Egy új felmérés szerint Németországban az Angela Merkel vezette konzervatívokat annyian támogatják, mint az összes többi parlamenti pártot együttvéve, ismerteti az MTI a Bild am Sonntag című vasárnapi lap megbízásából készített közvélemény-kutatást. Legutóbb 2005 júniusában állt így a CDU/CSU, a pártszövetség országos támogatottsága most 43 százalék, abszolút többséget szerezhetne a Bundestagban.

A másodikak a felmérés szerint a szociáldemokraták (SPD) 24 százalékkal, a harmadikok a Zöldek 10 százalékkal, míg a negyedik a Baloldal 9 százalékkal. Más párt nem éri el az 5 százalékos küszöböt.

A konzervatívok főleg Merkelnek köszönhetik népszerűségüket. A felmérést készítő cég elemzője az eredményt azzal magyarázta, hogy "Merkel a görög válságban olyan politikusnak bizonyult a németek szemében, akire nehéz helyzetben is lehet számítani".

A Der Spiegel hétvége számában azt írta: Merkel meg is hoza a döntést, a 2017-es Bundestag-választáson ismét a CDU/CSU kancellárjelöltjeként kíván indulni, és már hozzá is kezdett a másfél év múlva kezdődő kampány előkészítéséhez. A lap szerint Merkel a szűk körű belső egyeztetéseken azt mondta, hogy döntését 2016 elején jelenti be hivatalosan.

A Der Spiegel szerint az viszont egyelőre nem biztos, hogy a 61 éves politikus a teljes törvényhozási ciklusra, vagyis egészen 2021 őszéig vállalja-e a kancellári munkát.

Rovatok