Index Vakbarát Hírportál

A legrosszabb rémálmok is valóra válnak

2015. augusztus 2., vasárnap 17:26

Vannak olyan hétköznapi helyzetek, tárgyak, eszközök, amelyekről az életben legalább egyszer már szorongva elképzeltük, milyen rettenetes dolgok történhetnének, ha valami rosszul alakulna. Rémálmainkban halálos csapdák a liftek és a mozgólépcsők, veszély bujkál a vécékagylókban és a szellőzőrendszerekben. És aztán időről időre megjelennek hírek, amelyeket mintha csak a rémálmainkból élő horrorfilmesek írtak volna. Az ok szinte mindig emberi mulasztás.

Ha a világ legfélelmetesebb országát keresnének, valószínűleg keveseknek jutna épp Kína az eszébe. Pedig innen érkezik a legtöbb hír olyan rémálomszerű balesetekről, amelyekben a gépesített, tárgyi környezet valamilyen meghibásodás, emberi mulasztás miatt halálos veszélyforrássá válik.

Legutóbb a Csingcsou bevásárlóközpontban történt baleset, illetve az arról készült megrázó videófelvétel került be a jelentősebb európai média hírei közé, igazolva mindazokat, akik valaha rosszul érezték már magukat belegondolva abba, mire lehet képes a mozgólépcsőt működtető gépezet. Egy 30 éves anya a 2 éves kisfiát a karjában tartva tartott fölfelé a mozgólépcsőn, majd amikor lelépett róla, beszakadt alatta a padlózat fedőlemeze. Ő lezuhant, a gyereket épp el tudta lökni magától biztonságos távolba, de őt magát berántotta a gép.

Mozgólépcső darált be egy nőt Kínában

Azóta kiderült: a történtekért a mozgólépcső gyártója és az áruház is felelős. A fedőlap rossz minőségű volt és rosszul is rögzítették, az alkalmazottak felkészítése sem volt megfelelő. Ráadásul azt is lehet már tudni, hogy a tragédia előtt pár perccel az egyik dolgozó alatt is megbillent a padlólap, a mozgólépcsőt mégsem állították le.

Pár nappal a mozgólépcsős eset után halt bele súlyos fej-és nyaksérüléseibe a kínai Zhejiang tartomány fővárosában egy 21 éves nő, aki egy lakóház 16. emeletén akart beszállni a liftbe, amikor a fülke váratlanul elindult, anélkül, hogy az ajtó becsukódott volna, és a fejénél fogva magánál rántotta őt. A nő teste beszorult a liftakna fala és a felvonó közé. A tűzoltók kiszabadították, de az életét már nem lehetett megmenteni.

2014-ben 2523 darab, 15 évesnél öregebb liftet vizsgáltak meg Kínában. A felmérés arra jutott, hogy 7 százalékuk komoly biztonsági kockázatot rejt. A Hszinhua hírügynökség szerint tavaly összesen 48 baleset történt Kínában mozgólépcsők vagy liftek miatt, ezek közül 36 halállal végződött. Egy másik felmérés szerint 100-ból 5 ilyen szerkezettel van valami gond.

A liftekkel kapcsolatos, többnyire irracionális szorongás másik gyakori forrása, hogy mi van, ha az ember bent ragad, és senki sem veszi észre. Ez a rémálom vált valósággá 2010-ben egy Georgia-i idős házaspár,  Sherwood és Caroline Wadsworth esetében. A saját otthonukban lévő lift beszorult velük a második és a harmadik szint közé. Nem volt náluk telefon, a kiáltásaikat nem hallhatta meg senki.

 Végül az újságkihordó riasztotta a rendőröket, amikor gyanús lett neki, hogy gyűlnek odakint a lapok, és érintetlenül maradt a görögdinnye is, amit a szomszéd tett a pár ajtaja elé. A rendőrök betörték az ajtót, de bent először nem találtak senkit, csak a macskát. Aztán észrevették a liftet. A rendőrség szerint legalább négy napja halottak lehettek, mire rájuk találtak. A hőség végzett velük. Azt nem lehetett kideríteni, pontosan mikor ragadt be a lift, mennyi időt töltöttek bent.

Akinek az átlagosnál kicsit is jobb a képzelőerője, a vidámparkokban percek alatt végig tud pörgetni a fejében legalább tízféle módot, ahogy bekövetkezhet tragédia. Az élet pedig időnként bizonyítja, hogy a veszély néha valós. 2013 nyarán egy dallasi nő, Rosy Esperanza egyszerűen kizuhant a Texas Giant nevű hatalmas hullámvasúton menet közben a kocsiból. A szemtanúk azt mesélték, hogy mikor beszálltak, a személyzet azt mondta nekik, hogy három kattanást kell hallaniuk, ahogy a helyére kerül a biztonsági kar. Esperanza állítólag szólt, hogy ő csak egy kattanást hallott, de a dolgozó ráhagyta a dolgot azzal, hogyha volt egy kattanás, akkor minden rendben. Az asszony nem élte túl a zuhanást.

Miközben a lifteknél vagy a hullámvasutaknál viszonylag hétköznapi az a nyomasztó gondolat, hogy egy óvatlan pillanatban egyszer csak elkezd zuhanni lefelé, a zuhanykabinról kevesebben tételeznek fel ilyesmit, pedig épp ez történt a nyáron egy francia nővel. A Poitiers-ban élő asszony belépett otthon a zuhanyfülkébe, erre megmozdult alatta a föld, és a kabin jó négy métert zuhant, majd a lépcsőházban kötött ki. A nőnek nagy szerencséje volt, hogy sikerült kiugrania.

A zuhanykabinokhoz hasonlóan az irodai székek sem gyakori szereplők a szorongásos fantáziákban, pedig akár lehetnének is. 2009-ben Kínában abba halt bele egy 14 éves fiú, hogy gyakorlatilag felrobbant alatta az olcsó irodai szék. A gyerek egyedül volt otthon, számítógépezett a gázrugós irodai széken ülve, amikor a szék ülőkéjének magasságát szabályozó nagynyomású alkatrész felrobbant. A nagy erővel szétrepülő éles alkatrészek közül több is a fiú végbelébe fúródott. Még fel tudta hívni telefonon az apját, aki riasztotta a mentőket, de később a kórházban belehalt a vérveszteségbe.

Ha a lakáson belüli fenyegetettségérzésről van szó, az ágy alatti terület egész biztosan a legijesztőbb dolgok egyike. Akinek valaha is átfutott a fején, hogy milyen könnyen rejtőzhetne ott észrevétlen valaki, könnyen elképzelheti, mit élhetett át azt a 61 éves nő Palm Springsben, aki a macskáit keresve szőr helyett valami egészen mást tapintott ki odalent. Az eset idén márciusban történt.

A nő keze emberi testbe, egész pontosan a Lake Worth-i, 25 éves Christian Vatovecbe ütközött. A férfi betört hozzá. Mire rátaláltak a rejtekhelyén, addigra már magához vett egy arany bokaláncot és egy kamerát. A betörő futásnak eredt, amikor lelepleződött, de nem jutott messzire. A rendőrök egy csatorna közelében elfogták.

Ha az ágy alatt rejtőző támadó lehetősége részben attól olyan ijesztő, hogy az ember egyébként milyen kiszolgáltatott alvás közben, nyilvánvaló, hogy miért olyan könnyű rémes dolgokat elképzelni a vécékagylókról. Ez is egy olyan rémálomtípus, ami időről időre valóra válik. Viszonylag gyakori az ilyesmi, márciusban például a Délmagyarban olvastuk, hogy a panellakása vécéjéből váratlanul egy méretes patkány nézett farkasszemet Tari Róberttel.

De a patkánynál rosszabb dolgok is előfordulnak olykor a vécékagylókban. 2013 júliusában egy 30 izraeli férfit péniszen mart egy kígyó, amikor Nofit városában, a szülei házában leült a vécére. Kórházba került, de kiderült: legalább annyi szerencséje volt, hogy a kígyó marása nem volt mérgező.

Sokan képzeljük úgy, hogy nemcsak a csatorna, hanem a szellőzőnyílás is rés a biztonságosnak hitt lakáson. Ezt az utat használta a szökésre a kanadai New Brunswickban az a 45 kilós afrikai sziklapiton, amely a szökése éjjelén megölte a tulajdonosa kisfiánál épp vendégségben lévő két szomszéd gyereket, egy 4 és egy 6 éves fiút 2013 augusztusában. A piton állítólag a plafonon keresztül érkezett a gyerekek szobájába. A tulajdonos reggelig nem vett észre semmit. 

Megvalósult rémálomról beszélt a 444 is július végén, amikor megírta annak a rablás miatt őrizetbe vett hajléktalannak a történetét, aki a nyolcvanas években hirtelen 18 korábbi gyilkosságot vallott be, azt állította, belökdöste az embereket a vonat elé a a londoni metró északi vonalán. A férfira végül nem bizonyították rá ezeket a gyilkosságot, bár két másik emberölési ügyben bűnösnek találták.

Magyarországon viszont nem is olyan régen történt meg egy hasonló gyilkosság. Tavaly nyáron egy A. Áron nevű férfi olyan erővel rúgott meg egy idős asszonyt a Margit híd budai hídfőjénél a villamos megállóban, hogy a nő a villamossínek közé esett, és egy villamos halálra gázolta. A férfit, aki súlyos mentális betegségekkel küzd, nem sokkal az eset előtt engedték ki a pszichiátriáról.

Talán a gyilkosságot elkövető embernél is rémálomszerűbb a gyilkosságot elkövető robot gondolata. Pár hete már erre is közismert egy valódi példa: a Frankfurttól száz kilométerre lévő Volkswagen-gyárban ipari baleset történt: egy robot váratlanul megragadta az egyik szerelő munkást, és hozzányomta egy fémlemezhez a 22 éves férfit, aki belehalt ebbe. Csak részben megnyugtató, hogy valójában nem öntudatra ébredt gépről volt szó, csak egy elszabadult munkaeszközről. Az első vizsgálatok alapján az alkalmazott tartózkodott rossz helyen, az összeszerelésre programozott robot ketrecében, vagyis - itt is - emberi hiba történt. 

Rovatok