Index Vakbarát Hírportál

Senki sem tudja, meddig tart a krízis

2015. augusztus 3., hétfő 17:38

A francia csatorna munkatársai Szegeden töltött egy napot a MigSzol aktivistáival.

A hatóságok fütyülnek a menekültekre!

– idézi a France24 Kékesi Márk pszichológia professzort, aki Szegeden segít a menekülteknek. A francia hírcsatorna a MigSzol munkatársaival járt a csongrádi megyeszékhelyen, hogy a hazai bevándorlási helyzetről tudósítson.

A riportból – amelyben csak migránsokat segítő embereket szólaltattak meg – kiderül, hogy a legtöbb menekült arról kérdezi az aktivistákat, hogy miként juthatnának a lehető leggyorsabban Svédországba, Németországba vagy Franciaországba. Arról is írnak, hogy a segítők csak a menedékjogi kérelmekkel foglalkaznak, abban nem segítenek, hogy bárki megszegje a magyar törvényeket.

A tudósításban arról is szó esik, hogy Szegeden feltehetőleg azért segítenek sokan a menekülteknek, mert a város vezetése ellenzéki. „Az önkormányzat engedi, hogy használhassuk a szökőkutakat, és biztosít egy helyet, ahol tarthatjuk a dolgainkat” – idézik Szalai Balázs aktivistát.

„Három hónapig tartott, míg ideértem Kabulból. Ez az első alkalom, hogy emberként bánnak velem” – mondta a csatornának Hares Taraki, egy 23 éves afgán menekült.

A tudósításban kitérnek, hogy remélhetőleg kitart a télig az emberek segítőkészsége, mert senki sem tudja, hogy meddig tart a humanitárius krízis Szegeden.

Rovatok