Index Vakbarát Hírportál

Több száz civil lebombázásával vádolják az Egyesült Államokat

2015. augusztus 3., hétfő 15:29 | aznap frissítve

Az Airwars nevű független szervezet jelentése szerint 459 civil halt meg az Iszlám Állam indított amerikai légicsapásokban. Az Egyesült Államok nem kommentálta a vádat.

Az Egyesült Államok szövetségeseivel együtt tavaly augusztus eleje óta bombázza Észak-Irakban, szeptember óta pedig Szíriában az Iszlám Állam állásait. A beavatkozó felek hivatalos tájékoztatása szerint ez idő alatt 5800 légicsapást hajtottak végre, amelyben két civil halálát ismerték el, írja az AP.

Az Airwars nevű független szervezet most közzétett jelentésében viszont azt állítja, hogy 459 civil áldozata van eddig a támadásoknak. Emellett a megfigyelők tudni vélik azt is, hogy 48 esetben olyan katonák haltak meg a bombázásokban, akik az Iszlám Állam ellen harcoltak az USA oldalán.

Az Airwars jelentésével összecseng a brit központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának korábbi jelentésével. Eszerint Szíriában a légitámadásokban 173 civil, köztük 53 gyerek halt meg. A legvéresebb eset szerintük idén május 4-én volt, akkor a török határnál lévő Kobanihoz közeli Bir Mahliban egy bombázásban 64 embert öltek meg, az áldozatok közül 31 kiskorú volt. Ezt akkor a Pentagon határozottan cáfolta: tudomásuk szerint nem tartózkodtak civilek az érintett területen.

A koalíció – melynek tagja többek között Jordánia, az Egyesült Arab Emírségek, Marokkó, Törökország és az Egyesült Királyság is – eddig nem kommentálta az Airwars állításait. Azonban a szervezet jelentéséből kiderül, hogy az Iszlám Állam többször is – általában 24 órával az esetek után – már propaganda célokra használta fel a fegyvertelen áldozatokról készült fotókat vagy videófelvételeket, ezzel is hiteltelenítve a beavatkozó feleket.

Az Airwars szerint akár még több civil áldozata lehet a légi csapásoknak, mert ők csak azokat az eseteket vették figyelembe, amelyekről legalább két független forrástól értesültek. Ezekkel is csak akkor foglalkoztak, ha fényképes vagy videós bizonyíték is rendelkezésre állt.

A szíriai és iraki megfigyelést nehezíti, hogy a térségben kevés aktivista van, miután az Iszlám Állam több nyugati újságírót is kivégzett Szíriában. Az Airwars helyi szervezetektől és a koalíciós erőktől kért segítségét a helyzet felméréséhez.

Rovatok