Index Vakbarát Hírportál

Egy sima létrát néztek a maláj gép egy darabjának

2015. augusztus 3., hétfő 17:04

Egy egyszerű létrát néztek a tavaly márciusban eltűnt maláj gép ajtaja egy darabjának a malajziai polgári repülési hatóság vezetője, Azharuddin Abdul Rahman szerint, írja a BBC.  A kérdéses roncsdarabot vasárnap találták meg az Indiai-óceánban fekvő Réunion szigetén, nem messze attól a helytől, ahol a múlt héten egy szárnydarabot majd egy teljesen deformálódott bőröndöt találtak.

 "A médiában mindenütt azt olvastam, hogy az új roncs egy repülőgép ajtajának darabja lehet, de aztán egyeztettem a maláj polgári repülési hatósággal és a kutatás réunioni vezetőivel és kiderült, hogy csak egy egyszerű létráról van szó" - mondta Azharuddin Abdul Rahman.

A malajziai közlekedési hatóság szeretné kiterjeszteni a kutatást Réunion körzetében, és felhívást adtak ki a közeli régiókban, hogy ha valaki talált valamilyen roncsot, vagy szemetet, ami akár az MH370-es járat darabja is lehet, akkor értesítse a helyi hatóságokat.

Az AFP francia hírügynökség egyik fotósa vasárnap egy fémdarabra lett figyelmes Réunion-on, amin két kínai jel volt, és egy bőrből készült fogantyúhoz csatlakozott. A fémdarabot a szakértők szintén elszállították további vizsgálatra.

A múlt szerdán talált roncsdarabról időközben a francia nyomozóhatóságok és a Boeing megállapította, hogy egy Boeing 777-es gép szárnyához tartozott. Mivel az egyetlen Boeing 777-es, ami az Indiai-óceán felett tűnt el az MH370-es gép volt, ezért tehát eléggé valószínű, hogy a tavaly márciusban 239 emberrel a fedélzetén eltűnt gép egy darabját mosta partra az óceán több ezer kilométerre az eredeti kutatási területtől. Ha bebizonyosodik, hogy az eltűnt gép darabját találták meg, akkor tizenhét hónapig tartó kutatás után kerülhetünk közelebb a világ egyik legnagyobb légügyi rejtélyének megoldásához.

Persze addig, amíg a francia és a malajziai hatóságok közösen meg nem állapították, hogy a szárnydarab az MH370-esről származik semmi biztosan nem lehet kijelenteni.  A malajziai kormánytisztviselők hétfőn találkoznak francia nyomozókkal Párizsban, ahol megbeszélik, hogyan folytatódjon a nyomozás. Egy francia szakértő szerint csodára nem kell számítani a vizsgálatok eredményeitől.

Rovatok