Index Vakbarát Hírportál

Lezuhant egy szíriai bombázó, 12-en meghaltak

2015. augusztus 3., hétfő 12:00

Lezuhant a szíriai kormányerők egy bombázója az észak-nyugati Arihában, 12 ember halt meg, írja a brit Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) nyomán a BBC.

Ariha a kormányerők egyik utolsó támaszpontja volt Idlib tartományban, mielőtt felkelők elfoglalták májusban. Azóta a Törökországgal határos tartomány nagy része a felkelők kezén van.

A SOHR szerint több tucat ember megsérült. Az eset egy légi csapás közben történt. Idlib tartományban a hatóságok szerint legalább 35 katona meghalt, amikor egy teherszállító repülőgép lezuhant. Az állami média az „időjárást és a sűrű ködöt” okolta, de az al-Kaidához kötődő an-Núszra Front magára vállalta a gép lelövését.

Az Egyesült Államok közben úgy döntött, hogy engedélyezi a légicsapásokat az általa kiképzett szír felkelők megvédelmezésére, legyen szó bármely támadóról, akár a szír kormányerőkről is. Az amerikaiak nem a szír kormányerők, hanem az Iszlám Állam elleni harc érdekében képezik ki a felkelők egyes csoportjait. Azonban a szíriai kaotikus viszonyok közepette nemcsak az IS fegyveresei jelentenek veszélyt ezekre a felkelőkre, pénteken például az egyik Washingtonnal szövetséges szíriai felkelőcsoport támaszpontját az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi ágának tartott an-Nuszra Front fegyveresei támadták meg, a rajtaütésben legalább öten életüket vesztették, tizennyolcan pedig megsebesültek.

Rovatok