Index Vakbarát Hírportál

Tüntetnek a meggyilkolt fotóriporter miatt

2015. augusztus 3., hétfő 09:32

Fotós kollégái tüntetéssel egybekötött megemlékezést szerveztek Ruben Espinoza, a Proseco nevű mexikói oknyomozó újságnak dolgozó oknyomozó újságíró-fotós halála után - írja az MTI. Espinozát tegnap holtan találták egy mexikóvárosi lakásban négy halott nővel együtt, állítólag agyonlőtték.

Mexikóban nem ritkák az ilyen esetek, idén az Emberi Jogok Nemzeti Bizottsága megállapoította, hogy 2010 óta 97 újságírót gyilkoltak meg a munkájával kapcsolatos okokból, de Espinoza az első, akit Mexikóvárosban is utolértek. A munkatársai most az újságírókat fenyegető veszélyekre akarják felhívni a figyelmet, szerintük az eddig is borzalmas helyzet a mostani gyilkossággal új szintet ért el. 

Espinoza meggyilkolása előtt Veracruz államban dolgozott, ami az egyik legveszélyesebb hely az országban. Az itteni újságírók könnyen válhatnak a drogkartellek áldozatává, valószínűleg ez történt vele is: azért menekült nemrég Mexikóvárosba, mert Veracruzban fenyegették és zaklatták. Holtteste azután egy nappal került elő, hogy a családja elvesztette vele a kapcsolatot. A lakásban talált négy másik halott mindegyike nő, közülük három ott lakott, a negyedik pedig a város ügyészi hivatalának alkalmazottja volt. 

Rovatok