Index Vakbarát Hírportál

Nagykanizsa méretűre duzzadt a legnagyobb kaliforniai bozóttűz

2015. augusztus 4., kedd 06:58

Hiába csökkent a kaliforniai kánikula, még mindig 9000 tűzoltó munkálkodott hétfőn a legnépesebb amerikai tagállam egyszerre 18 helyen lángoló bozóttüzeinek megfékezésén. A hatóságok aggasztónak tartják, hogy a legnagyobb bozóttűz a hétvégén megtriplázta méreteit, és már 145 négyzetkilométeres, ami

olyan, mintha mondjuk egész Nagykanizsát elfednék a lángok.

Ahogy arról hétfőn is írtunk, a bozóttüzek miatt 13 ezer embert kellett kitelepíteni lakhelyéről. Legalább 24 ház elpusztult, de a hatóságok szerint további 6000 ingatlan áll még a lángok terjedésének útjában.

A nyugati parti államban négy éve tartó szárazság miatt az egész vidék csontszárazra szikkadt, akkora az aszály, hogy még vízkorlátozást is be kellett vezetni. Erre jött az utóbbi időben néhány nagyobb vihar, melynek szapora villámai emberi butaság nélkül is simán előidéznek tüzeket. 

Nagyon aggasztó, hogy a kutatók szerint sem a szárazság, sem a heves viharok nem jelentenek anomáliát, hanem az éghajlatváltozás veszedelmes kísérőjelenségei. Az amerikai környezetvédelmi hatóság már évek óta kongatja a vészharangot, de az erős ipari lobbi miatt a valódi környezetpolitikai változásokra az elemzők egyhamar nem látnak sok esélyt. 

Rovatok