Index Vakbarát Hírportál

Már kétezer migráns halt meg a Földközi-tengeren

2015. augusztus 4., kedd 14:22

Egyes becslések szerint évvégére tízezernél is több áldozat lehet, ha nem tesznek valamit az embercsempészekkel.

Lélekvesztőkön vagy túlzsúfolt bárkákon naponta ezrével kelnek át a menekültek Észak-Afrikából Olaszországba. Bármelyik hajóútban benne van egy tragédia esélye. Erre figyelmeztetnek a Nemzetközi Migrációügyi Szervezet (International Organization for Migration) adatai, melyek szerint a múlt hétvégéig már több mint kétezren haltak meg a Földközi-tengeren. Összehasonlításképpen, 2014-ben 3400-an fulladtak a tengerbe. 

Az IOM adatainál sokkal több áldozat is lehet, mivel szinte lehetetlen nyomon követni az embercsempészek hajóit és rengetegen akarnak átjutni Európába Észak-Afrikából. Líbiában jelenleg is ezrek várnak az átkelésre. A most közzétett jelentés szerint az európai hatóságok eddig 188 ezer emberen segítettek. 

Az ENSZ Nemzetközi Tengerészeti Szervezetének igazgatója, Sekimizu Kodzsi már áprilisban figyelmeztetett, miután egy balesetben nyolcszázan vesztek a tengerbe:

félmillióan kelhetnek át ebben az évben a Földközi-tengeren, és tízezren lelhetik halálukat a veszélyes vízi úton, ha semmi sem történik az illegális emberkereskedelem elleni küzdelem terén.

Több megoldási javaslat is szóba került már a helyzet rendezésére, ebből az egyik legtámogatottabb az, hogy olyan menekülttáborokat hozzanak létre Észak-Afrikában, amelyet az európai országok finanszíroznak.

A 800 bevándorló halálával járó áprilisi tragédiáról és a menekülthullámról szóló összefoglaló anyagunkat  itt olvashatja el.

Rovatok