Index Vakbarát Hírportál

Svédország - Oroszország 1-1

2015. augusztus 4., kedd 09:08

Kiutasítottak Oroszországból egy svéd diplomatát, miután Stockholmban kirúgatták az orosz nagykövetet, írja a The Local. Az orosz férfiT azután szólították fel a lemondásra, amikor kiderült, hogy diplomáciai kapcsolatok kialakításában nem  vette figyelembe egyenlő mértékben a bécsi egyezményt. Ezek után nem sokkal válaszcsapásként az oroszok is hazaküldtek egy svéd diplomatát, amire a külügyminisztérium szóvívője reagált.

"Megértjük, ha Oroszország azt hiszi, hogy ez a megfelelő válaszlépés az általunk elküldött orosz diplomata esetére, de ez a döntés egyáltalán nem segíti az Orosz Föderáció és Svédország kapcsolatát" - nyilatkozta John Tegel sajtófőnök, aki azt is hozzátette, hogy egyelőre még korai megítélni, hogy az eset milyen hatással a két ország már eddig is érzékeny kapcsolatára.

Egy szakértő szerint azonban az orosz döntés egyáltalán nem szokatlan, más országok is hasonlóan szoktak reagálni az ilyen ügyekre, csak azok nem derülnek ki. Mindenesetre attól nem kell félni, hogy Svédország retorziót alkalmazna Oroszország ellen, mivel a svéd diplomata alacsonyabb beosztású volt, mint az orosz nagykövet.

Rovatok