Index Vakbarát Hírportál

Tetszik tudni, úgy kezdődött, hogy a szomszéd visszalőtt!

2015. augusztus 4., kedd 13:04

Két pakisztáni és egy indiai civil meghalt, amikor a két fél tüzet nyitott egymásra a vitatott területen.

A pakisztáni hadsereg szerint az indiaiak, az indiaiak szerint a pakisztániak kezdték azt a harcot, amelyben három civil vesztette életét a Himalájában. A Kasmírban történt határvillongásban a felek először géppuskával lőttek egymást, majd aknavetőket is bevetettek.

Az újdelhii vezetés szerint a harcot Pakisztán kezdte azzal, hogy átlőtt a határon és meggyilkolt egy ártatlan falusit, amire ők csak válaszoltak. A másik oldal viszont azt állítja, hogy India felől jöttek az első lövések, amelyben ketten meghaltak, hatan megsérültek.

A mostani eset egyáltalán nem szokatlan Kasmírban, gyakoriak a tűzharcok és az azt követő egymásramutogatások. Azóta, hogy 1947-ben Pakisztán megszállta a területet,  állandó a konfliktus a felek között. A legsúlyosabbá akkor vált a helyzet, amikor 1999-ben az Afganisztánból kiszorult mudzsahedinek kirobbantották a kargili háborút. Ekkor majdnem atomháború kezdődött a két dél-ázsiai ország között. Tűzszünetet csak 2003-ban kötöttek a felek, de azóta is gyakoriak a határvillongások.

Rovatok