Index Vakbarát Hírportál

1,7 milliárdra büntették a bevándorlókat szállító kamionosokat

2015. augusztus 5., szerda 17:27

Több mint négymillió font (mintegy 1,7 milliárd forint) bírságot rótt ki a brit határőrség azokra a fuvarozókra, akik illegális bevándorlókat szállítottak 2014-2015-ben, írja az MTI a BBC alapján. Ez az összeg kétszerese az előző évinek.

A hatóság 3300 esetben bírságolt meg szállítócégeket vagy kamionsofőröke. Az elmúlt három évben 6494 menekültet találtak teherautókban, de ez csak a töredéke lehet a valós számnak, akik így kerülnek Nagy Britanniába.

A bírság mértéke a szállított migránsonkénti 2000 fontot is elérheti. A fuvarozók méltánytalannak tartják a rendszert, mert a büntetési gyakorlat nem veszi figyelembe, hogy a sofőrök sokszor kiszolgáltatott helyzetben vannak, és nem tudják megakadályozni, hogy az illegális bevándorlók felkapaszkodjanak járművükre.

A brit belügyminisztérium szerint a bírságok mindössze hét százalékát szabták ki brit sofőrökre, a többi esetben külföldieket büntettek. A legtöbb fuvarozó komolyan veszi a biztonságra vonatkozó előírásokat, egyharmaduk járműve azonban nem felel meg a minimális követelményeknek sem. A minisztérium szerint azokat a sofőröket, akik igazolni tudják, hogy megtették a legszükségesebb lépéseket járművük biztosítására, nem fogják megbüntetni.

Rovatok