Index Vakbarát Hírportál

Amerikai helikopterre irányította fegyvereit egy iráni hajó

2015. augusztus 5., szerda 23:19

Egy iráni hadihajó egy amerikai helikopterre és egy meg nem határozott felségjelű koalíciós hadihajóra irányította fedélzeti fegyvereit egy két héttel ezelőtti, az Ádeni-öbölben történt incidensben, jelentették amerikai katonai források. 

Az eset még július 25-én történt.  A két hajó mindössze néhány száz méterre volt egymástól, amikor az irániak a koalíciós hadihajó és az annak fedélzetére éppen leszállt helikopter felé irányították fedélzeti géppuskáikat. Az egész nagyjából egy percig tartott, és az iráni haditengerészet Vosper osztályú fregattján egy operatőr is felbukkant az egyik géppuskás mögött, ami a CNN-nek név nélkül nyilatkozó katonai forrás szerint akár arra is utalhatott, hogy propaganda-felvétel készülhetett. De nem zárta ki azt asem, hogy valaki magáncélból videózhatott.

Végül egyik hajó sem adott le lövéseket.  Az amerikai haditengerészet szerdán kiadott közleménye szerint az iráni magatartás nem volt biztonságos és szakszerű. Az esetet a helikoptert felbocsátó Farragut amerikai rombolóról is figyelemmel követték, és fotókat készítettek, írja az MTI. 

A CNN-nek nyilatkozó illetékes szerint az elmúlt hetekben nem történt komolyabb találkozás amerikai és iráni hajók között. de a közelmúltban amerikai hajók kétszer is megszólaltatták kürtjeiket, mert az iráni haditengerészet járművei túl közel kerültek hozzájuk. 

Rovatok