Index Vakbarát Hírportál

Nem érzi felelősnek magát a Cecilt lelövő vadász vezetője

2015. augusztus 5., szerda 08:28

Ártatlannak tartja magát Theo Bronkhorst, aki a Cecilt, Zimbabwe ikonikus oroszlánját lelövő amerikai vadász vezetője volt. Bronkhorstot múlt héten helyezték szabadlábra 1000 dolláros óvadék fejében, a szerdára tervezett, de időközben elhalasztott tárgyalása előtt.

Bronkhorst korábban egy interjúban azt mondta, a sötétben folyó vadászat során nem látták az állatra erősített nyomkövetőt, ezért teljesen letaglózta őket, mikor rájöttek, hogy védett állatot lőttek le. Miután felismerte a hibát, Bronkhorst saját bevallása szerint bepánikolt, és megpróbált megszabadulni a bűnjellé előlépett nyakörvtől.

Cecil 2008 óta egyike volt annak a több mint 500 oroszlánnak, amelyeket az Oxfordi Egyetemen alapított Vadvédelmi Kutatócsoport műholdas nyomkövetőkkel figyel. A csoport 1999 óta dolgozik Zimbabwében: küzdenek az orvvadászok ellen, helyi fiatalokat képeznek ki állatvédelmi szakemberré, segítenek a helyi gazdáknak, hogy minél jobban megtanuljanak együtt élni az oroszlánokkal. Közleményükben arra figyelmeztetnek, hogy vészesen fogynak az oroszlánok, mára kevesebb mint 30 ezer él Zimbabwében.

Én nem akarok állatokat ölni. Azért teszem, mert enélkül nem tudnék megélni

– mondta el a Bushman Safaris Zimbabwe nevű családi vadászati vállalkozást 1992 óta vezető férfi.

Walter Palmer, a Cecilt lelövő, azóta pedig világszerte közutálatnak örvendő fogorvos korábban a vadászatot vezető kísérőjére hárította a felelősséget.

Adományokkal az orvvadászok ellen

A Cecilt eredetileg is megfigyelő Oxfordi Egyetem természetvédelmi kutatóintézete az oroszlán lelövése után gyűjtést szervezett, amelyen több mint 550 ezer font (244 millió forint) gyűlt össze. 

Az adományozók hihetetlen bőkezűségének hála Hwangében és a szomszédos országokban az oroszlánok megóvásán fogunk dolgozni.

 – mondta David Macdonald professzor, az intézet alapítója és igazgatója.

A kutatóintézet által összegyűjtött adományokból zimbabwei szakembereket képeznek, orvvadászok elleni járőröket finanszíroznak és új GPS-nyakörveket vásárolnak.

Rovatok