Index Vakbarát Hírportál

Obama: Izrael kerül veszélybe, ha bedől az iráni egyezmény

2015. augusztus 5., szerda 11:08

Izrael biztonságát is fenyegetné, ha meghiúsulna az iráni atommegállapodás, és katonai beavatkozás válna szükségessé – mondta Barack Obama elnök szerdán amerikai zsidó vezetőknek. Közben Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök továbbra is hevesen ellenzi a megállapodást, mert szerinte éppen annak elfogadása vezetne háborúhoz. A két ország vezetése közötti viszony részben éppen a megállapodás miatt romlott meg, az álláspontok továbbra sem közelednek.

Obama kedden találkozott húsz amerikai zsidó vezetővel a Fehér Házban, egyikük, Greg Rosenbaum pedig az Izrael Rádióban számolt be a megbeszélésről. Az elnök azzal érvelt a megállapodás mellett, hogy ha az Egyesült Államok inkább katonai beavatkozásra kényszerülne, Irán nem vállalna velük nyílt háborút. Ehelyett a közel-keleti ország megnövelné a libanoni Hezbollah támogatását, ami végső soron az Izrael elleni terrorakciók megszaporodásához vezetne.

Netanjahu ezzel szemben úgy gondolja, hogy a megállapodás nem elég ahhoz, hogy valóban semlegesítse az iráni atomfegyver-veszélyt. Az izraeli elnök egy interneten közvetített beszélgetésen azt mondta, hogy nem azért ellenzi, mert háborút akar helyette, hanem éppen hogy elkerülné a fegyveres konfliktust. Szerinte azzal, hogy a megállapodás értelmében a Nyugat enyhíti az Iránnal szemben szankciókat, lehetőséget teremt az országnak, hogy gazdaságilag megerősödjön, így könnyebben tudná helyi konfliktusok támogatásával destabilizálni a régiót. Vagyis 

Obama és Netanjahu ellentétes forgatókönyve hasonló végkimenetellel riogat.

Az iráni atomprogram leépítését célzó megállapodást heves viták és hosszan elhúzódó tárgyalások eredményeként fogadták el július 14-én, de az aláíró feleknek még a saját törvényhozásukkal is szentesíttetniük kell a dokumentumot.  Az Egyesült Államok képviselőháza szeptemberben szavaz a javaslatról, de a demokrata Obamának nem lesz könnyű dolga a republikánus többséggel szemben, amely szintén hevesen ellenzi a megállapodást.

Rovatok