Index Vakbarát Hírportál

19 nőt végzett ki az Iszlám Állam, mert nem akartak szexrabszolgák lenni

2015. augusztus 6., csütörtök 21:44

Tizenkilenc nőt végeztek ki az Iszlám Állam fanatikusai az iraki Moszulban. A nők bűne az volt, hogy nem voltak hajlandók a dzsihádisták szexrabszolgáivá válni – írja az MTI.

A kurd sajtóilletékes az IraqiNews beszámolója szerint azt mondta, hogy azért szabták ki a nőkre a büntetést, mert

nem voltak hajlandók részt venni a szexuális dzsihádban.

Ez a vahhábita csoportoknál bevett gyakorlat: a nők állítólag önként jelentkeznek az iszlám uralmáért harcoló férfiak kielégítésére.

A néhány napja meggyilkolt nőkről nem tudni, hogy a jazidi kisebbséghez tartoztak volna. Közülük az Iszlám Állam fegyveresei több száz nőt és lányt raboltak el, hogy szexrabszolgasorsba taszítsák őket. Az Iszlám Állam szunnita szélsőségesei sátánimádóknak tartják a jazidikat, akiket szerintük el kell pusztítani, de a nemzetiség nő tagjaival kedvük szerint bánhatnak.

Profi rabszolga-kereskedők

Zainab Bangura, a konfiktusokban elkövetett szexuális erőszakot vizsgáló ENSZ-különmegbízott áprilisban azt mondta - miután visszatért az iraki útjáról -, hogy a sokáig kétkedéssel fogadott szexrabszolga-kereskedésről szóló hírek nagyon is valósak. Ahogy mondta,

az áruként kezelt nőket úgy adják-veszik, mint a benzines hordókat.

A dzsihádistáknak árlistájuk van az eladásra szánt nőkről. A legfiatalabbak a legdrágábbak, és minél idősebbek, annál olcsóbbak. A szélsőségeseknek külön kézikönyvük van arról, hogy hogyan bánjanak az elrabolt nőkkel és lányokkal. A kényszerházasságok és a nők eladásának felügyelésére külön hivatalt állítottak fel. 

Akiknek sikerült elszökniük a rabszolgatartóiktól, szörnyű történeteket mesélnek arról, hogy miken mentek keresztül. Donatella Rovera, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet munkatársa szerint sok nőt annyira megviselték a történtek, hogy öngyilkosságba menekültek.

Az Amnesty szerint az Iszlám Állam emberei több száz, de az is lehet, hogy több ezer nőt kényszerítettek házasságra a dzsihadistákkal, adtak el, vagy adták ajándékba egymás között. Az iraki emberi jogok minisztériuma 2014 decemberében arról számolt be, hogy az Iszlám Állam legalább 150 nőt végzett ki, köztük várandósokat is, amiért nem voltak hajlandók házasságra lépni a dzsihadista harcosokkal.

Rovatok