Index Vakbarát Hírportál

Sátrakba terelnék a menekülteket a közterekről Magyarkanizsán

2015. augusztus 6., csütörtök 11:22

A magyar-szerb határ közelében lévő Magyarkanizsa külvárosában, a vásártéren már felállítottak egy 500 férőhelyes sátrat, és továbbiak felhúzását tervezik annak érdekében, hogy a belváros közterein lévő menekülteknek pihenőhelyet biztosítsanak, írja az MTI.

A 9 ezer fős településre a becslések szerint naponta 1500 észak-afrikai és közel-keleti migráns érkezik, akik a központban található parkban pihennek, illetve a közeli kávézókban és éttermekben töltik el az útjuk folytatásáig hátralévő időt. Lackó Róbert, a magyarkanizsai képviselő-testület elnöke és menekültügyi megbízottja szerint emiatt a helyiek kiszorultak a közterekről és a vendéglátóipari egységekből.

A külvárosban felállítandó sátrak közelében - amennyiben megkapják rá a támogatást - pénzváltót, élelmiszerboltot és orvosi rendelőt nyitnak, valamint wifi-lehetőséget és tolmácsot is biztosítanak a menekülteknek.

Az észak-bácskai település önkormányzata többször is kijelentette, ez nem menekülttábor, hanem pihenőhely lesz. Lackó Róbert úgy magyarázta a különbséget, hogy a menekülttáborok lakóinak tartózkodásra feljogosító dokumentumokkal kell rendelkezniük, valamint a menekülttábor köteles alvóhelyet, élelmet, vizet és más szükséges ellátást biztosítani a benntartózkodóknak. A pihenőhely pedig csak arra szolgál majd, hogy azok, akik most elfoglalják a köztereket, máshol verjenek tábort.

Aleksandar Vulin szociálpolitikai miniszter a múlt héten elmondta, hogy a szerbiai menekülttáborokban egyre kevesebben tartózkodnak, aminek oka szerinte az, hogy a bevándorlók minél hamarabb, még azt megelőzően át akarnak jutni a szerb-magyar határon, hogy magyar oldalon felépülne a határzár.

A magyarkanizsai menekülthelyzetről szóló riportunkat itt olvashatja el.

Rovatok