Index Vakbarát Hírportál

Cikkeik miatt kaszabolnak le bloggereket Bangladeshben

2015. augusztus 7., péntek 18:05

Niloy Chakrabarti bloggert hat iszlamista szélsőséges kaszabolta halálra machétával pénteken Bangladesh fővárosában. Chakrabarti már a negyedik halálos áldozata annak a gyilkosságsorozatnak, amit a radikális muzulmánok folytatnak az ateista bloggerek ellen.

Több korábbi fenyegetés után ismét megöltek egy világi nézeteket hirdető bloggert Bangladeshben, írja a Guardian. Niloy Csakrabartit – aki Niloy Neel néven futott a közösségi oldalakon – saját lakásában kaszabolták le, amikor fél tucat terrorista lakásbérlés ürügyén felkereste.

Csakrabarti érezte, hogy veszélyben az élete, ezért többször kért rendőri védelmet, ám nem vették komolyan. Pedig a blogger félelme nem légből kapott volt, hiszen több halálos fenyegetést is kapott, valamint rajta volt az iszlám szélsőségesek által ellenségesnek tekintett bloggerek 84-es listáján.

A mostani esettel együtt február óta már négy ateista bloggert végeztek ki a fundamentalisták. Az első áldozat a tudományos cikkeket író Avijit Roj volt, akit szintén Dakkában gyilkoltak meg machétákkal. Márciusban Wasiqur Rahmant, míg májusban Ananta Bidzsoj Das halt meg hasonló körülmények között.

A bloggerek nem hagyták magukat megfélemlíteni: aktívan támadták az iszlám fundamentalizmus terjedését az országban, egyre több jogot követelve a nőknek és az őslakosoknak. Mivel a vallási fanatikusok számára ez teljesen elképzelhetetlen, beváltották a fenyegetéseiket, és végeztek az ellenségesnek tekitett aktivistákkal. 

A támadók célirányosan támadták: a házban tartozkodott Csakrabarti felesége is, akit nem bántották.

Hogy pontosan ki áll a terrortámadások mögött, egyelőre nem tudni. A februári gyilkosságért az Al-Kaida indiai szárnya vállalta a felősséget. Egy embert le is tartoztattak, míg a márciusi gyilkosságért két tanulót kaptak el a rendőrök.

A hatóságok szerint ugyanakkor a szélsőséges iszlamista csoport, a Ansarullah Bangla Team (ABT) áll a támadások hátterében. A kormányzatot már többen kritizálták, hogy nem áll ki teljesen a szólásszabadság mellett, mivel az ABT-t csak Das halála után, májusban tiltották be.

Az ABT tagjait már 2013-ban is meggyanúsították egy blogger megölésével. A másik lehetséges csoport, a keményvonalas Hefazat, ők 2013-ban egy ellentüntetést szerveztek a szabadszájú bloggerek ellen, ahol azonban elszabadultak az indulatok és 50 ember halt meg.

A bangladeshi bloggerek nem érzik, hogy teljes biztonságban lennének. Szerintük a kormány elnézi, hogy a szélsőségesek szabadon gyilkolásznak, így kénytelenek bújkálni. 2013-ban egy bloggert megkéseltek a nyílt utcán, ám később mégis őt tartoztatták le, mivel vallásgyalázónak titulált írások jelentek meg a blogján. 

Bangladeshben veszélyes a vallást kritizálni, ugyanis a lakosság 90%, vagyis több, mint 160 millió ember muzulmán vallású.

Rovatok