Index Vakbarát Hírportál

Lelőttek egy fiatal fehér fiút, elmaradt a tömeghisztéria

2015. augusztus 7., péntek 20:25

Vélhetően egy rendőri túlkapás áldozata lett egy fehér fiú Amerikában. Az ilyen támadások utáni általános felháborodás azonban elmaradt, a család szerint azért, mert a fiuk nem fekete volt.

Zachary Hammond érdekes módját választotta első randinak egy lánnyal, aminek tragédia lett a vége, írja a Washington Post. A 19 éves fiú és a 23 éves lány éppen droggal töltött jégkrémet evett, mikor igazoltatták őket a rendőrök. A dél-kaliforniai Senecában Hammondot marihuána birtoklással vádolták meg, miután találtak 10 grammnyit az autójában. A fiút már korábban figyelték, beépített ügynököktől vásárolt árut. 

Az első rendőri jelentésben egyáltalán nem szerepeltek a lövések, csak egy másodikban, amit viszont nem hoztak nyilvánosságra. A rendőrség utóbbi állítása szerint Hammond rátámadt a rendőrre, autójával hajtott neki, mikor az önvédelemből használta a fegyvert. Csakhogy a család által felkért boncolás azt állapította meg, hogy a golyók hátulról érték a fiút.

Az eset több kérdést is felvet, és csak keveset válaszol meg. Amerikában egyre több rendőri túlkapásról lehet hallani, de a média azokat az eseteket kapja fel, amikor színesbőrű az áldozat. A család szerint nem szabadna befolyásoló tényezőnek lennie annak, hogy milyen a bőrszíne az áldozatnak. Állításuk szerint megkerestek több civil szervezetet, de azok nem reagáltak. A Washington Post statisztikája szerint az USA népességének 13%-a fekete, míg a rendőrök által lelőttek negyede volt színesbőrű.

Az intézkedő rendőr nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, nehogy atrocitás érje őt vagy családját. De a rendőrségi közlemény szerint a napokban közzéteszik. 

Az esetet kivizsgáló hatóság állítása szerint van videófelvétel az esetről, ami tisztázhatja a körülményeket.

Rovatok