Index Vakbarát Hírportál

Lezárhatják a Csalagutat a menekültek miatt

2015. augusztus 7., péntek 11:12

A brit kormány kész elrendelni, hogy éjszakára lezárják a szigetországot és Franciaországot összekötő Csatorna-alagutat, ha romlik a menekülthelyzet - írja az MTI a Daily Telegraph-ra hivatkozva. Az alagutat üzemeltető Eurotunnel ugyanakkor önként vállalta, hogy csökkenti a teherforgalmat az éjszakai órákban.

A napilap kiszivárgott kormányzati információkhoz jutott hozzá, amelyek szerint a brit kabinet már meg is vizsgálta az alagút lezárásának jogi lehetőségeit.

Az intézkedés azt jelentené, hogy éjszakánként sem a teher-, sem a személyvonatoknak nem engedik meg az alagút használatát. A kormány szerint az éjszakai üzem növeli annak a kockázatát, hogy az illegális bevándorlók átjutnak az alagúton. Calais-ban több ezren várnak az alkalomra, hogy kamionokra vagy vonatokra felkapaszkodva átkeljenek, és az ezzel járó veszélyek sem riasztják őket vissza.  Június óta kilencen vesztették életüket balesetben Calais-nál.

Ahogy azt mi is megírtuk, csütörtökre virradóra több óra kutatás után elfogtak a rendőrök egy 40 éves szudáni férfit, aki 50 kilométert gyalogolt a sötét alagútban, hogy bejusson a szigetországba. A menekült rendkívüli veszélynek volt kitéve, az alagútban 150 km/h-s sebességgel száguldanak a vonatok. Akciója miatt a férfi már nem is folyamodhat menekültstátusért, mert illegális úton próbált meg bejutni. Akár börtönbe is küldhetik, már vádat is emeltek ellene. 

Megfigyelők szerint azok a menekültek, akiket a brit és a francia hatóságok óvintézkedései nem tántorítanak el attól, hogy megpróbáljanak átkelni a Csalagúton, egyre vakmerőbb lépésekre vállalkoznak majd, hogy még az új biztonsági kerítések felhúzása és a még több őr szolgálatba helyezése előtt átjussanak.

Rovatok