Index Vakbarát Hírportál

Volt minden a republikánusok első vitáján

2015. augusztus 7., péntek 11:16

Megvolt a Donald Trump Show is, de a többi indulónak is bőven volt alkalma megvillanni a republikánus elnökjelölt-jelöltek első tévévitáján a Cleveland Cavaliers arénájában, amit milliók követtek nyomon a Fox News tévécsatornán. A felmérésekben vezető celebritás-ingatlanmágnás az eddigi agresszív stílust, részletek nélküli vagdalkozást hozta, a mögötte legjobban álló Jeb Bush biztonsági játékra próbált menni, Scott Walker wisconsini kormányzó szinte a háttérbe simult, a rosszabbul álló, kisebb jelöltek viszont azért Trump nélkül is lejátszottak pár kisebb csörtét maguk között.

A rekordszámú republikánus indulót képtelenség lett volna egyszerre összeereszteni, ezért az első vitát rendező Fox Newsnál úgy döntöttek, hogy kíméletlenül meghúzzák a határt. Így a legutolsó öt nagy országos felmérés összesítése alapján legjobban álló tíz jelölt került a nagyok közé a helyi idő szerint este kilenckor kezdődő igazi vitára. A maradék hét, még komolyan vehető induló pedig kapott egy kisebb sajátot négy órával korábban.

Rengeteget lehet nyerni, de még többet bukni egy ilyen vitával, az akkor ígéretesen induló Rick Perry texasi kormányzóról négy éve kiderült, hogy még azt sem tudja felsorolni, melyik kormányzati szerveket szüntetné meg elnökként. Most egyikük sem futott bele ilyen szintű bakiba, és nem is egyforma célokkal vágtak neki a vitának, de egy ennyire népes, és szokatlanul szoros mezőnyben alapvető volt, hogy valahogy ki kellett volna tűnni a tömegből – ez pedig nem mindenkinek jött össze.

Az elmúlt hetekben a republikánus előválasztási versengést széttrollkodó Trump már rögtön az elején megadta az alaphangot, amikor – persze a moderátorok is rájátszottak a kérdéssel – a jelöltek közül egyedüliként nem volt hajlandó kijelenteni, hogy nem indulna harmadikutas függetlenként, ha nem ő szerzi meg a republikánusok elnökjelöltségét. Erre lecsapott a libertariánus eszmék atyjának, Ron Paulnak a fia, Rand Paul kentucky szenátor, és kiosztotta Trumpot, amiért szerinte ezzel is a legesélyesebb demokrata jelölt Hillary Clinton szekerét tolja. Azt Trump egyébként minden gond nélkül elismerte, hogy korábban adományozott pénzeket Clintonéknak.

„Nincs idő politikai korrektségre” – magyarázta az ingatlanmágnás, miután felidézték neki, milyen megjegyzéseket tett például a nőkre. Szerinte az Egyesült Államok vesztésre áll: Kínával szemben gazdasági szempontból, Japánnal szemben az autóiparban, Mexikóval szemben pedig az illegális bevándorlás miatt. „A vezetőink hülyék, a politikusaink hülyék" – mondta, hozzátéve, hogy a mexikói kormány sokkal okosabb, bűnözőket csempész át a határon. Büszkén kihúzta magát, mert szerinte a Mexikóból „nemi erőszakra éhesen" érkező bevándorlókról szóló kijelentésével a kampány középpontjába repítette az illegális bevándorlás kérdését.

Volt, akinél kétszer többet beszélt, de azért Trump mellett bőven jutott idő a többieknek is, a vita egyik fénypontja például a kampányvideójában az adótörvényeket láncfűrésszel daraboló Rand Paul és Chris Christie New Jersey-i kormányzó között játszódott le. A csattanós pengeváltásban Paul azt mondta, hogy a megfigyelési botrányban érintett NSA-nek a terroristákról, és nem civilekről kellene több információt gyűjtenie, Christie szerint viszont nem nagyon lehet elválasztani a két adatgyűjtést egymástól. Paul azzal is odavágott, hogy riválisa megölelte Barack Obamát, amikor az elnök 2012-ben New Jersey-be látogatott a Sandy hurrikán pusztítása után.

Trump viszont azzal szúrt oda a mellette álló Bushnak, hogy bátyja, George W. Bush rontott annyit a republikánusok megítélésén, hogy Barack Obama két cikluson át is demokrata elnökként ülhetett a Fehér Házban. A volt floridai kormányzónak az illegális bevándorlás esetében képviselt mérsékeltebb álláspontját is meg kellett védenie, Trumpról pedig úgy vélte, a megosztó retorikája nagyon kártékony lehet. „Akkor nyerünk, ha reményt nyújtó, optimista üzenettel egyesítjük az embereket” – mondta.

Hiába beszélt azonban Trump után a második legtöbbet, és próbált elnökhöz méltóan komolynak tűnni, de sok néző már unalmasnak és sótlannak találta a szereplését, még ha előzetesen sem tőle lehetett várni a legnagyobb karaktergyilkossági kísérleteket. Bush a többieknél jóval több pénzt szedett össze, de eddig alig-alig tudott a többiek fölé nőni a felmérésekben, és nem győzött meg még mindenkit a pártelitben sem, hogy ő a republikánusok igazi jelöltje. Az viszont biztos, hogy kényesen kellett ügyelnie, hogy ne szaladjon bele valamilyen hibába, mert éppen a vita előtti napokban dobott fel magas labdát a nők egészségügyi ellátásának kérdésében Hillary Clintonnak.

A Trump másik oldalán álló Scott Walker wisconsini kormányzót már azóta felkapták a felmérésekben, hogy egyáltalán felmerült, hogy megpályázná az elnökjelöltséget. Neki is fontos volt a vita, hogy kiderüljön, fel tud-e nőni a várakozásokhoz, túl maradandót azonban egyelőre ő sem nyújtott, még ha a középmezőnyhöz hasonlóan alapvetően nem a konfrontáció, hanem a pozitív kép kialakítása volt is a célja. Az iráni megállapodást az Iszlám Állam felemelkedésével kötötte össze, de a jelöltek mind elítélték a néhány hete aláírt megegyezést.

Több fókuszcsoport szerint a mérsékeltebb republikánus választókat a nagyok vitájába még utolsó helyen beférő John Kasich ohiói kormányzó győzte meg, de a mindenkire veszélyes Marco Rubio floridai szenátor is sokaknál tetszést aratott, Ben Carson visszavonult idegsebész pedig leginkább vicces zárómonológjával maradt emlékezetes. A gépfegyvercsövön szalonnát pirító, egyébként pedig a Princetonon a viták nagymestereként ismert Ted Cruz texasi szenátor most nem próbálta ellopni a show-t, de Mike Huckabee volt arkansas-i kormányzóval együtt volt azért megvillanása. A FiveThirtyEight gyűjtése szerint összességében a külpolitika dominált, utána a gazdaságról és a bevándorlásról beszéltek a legtöbbet a két óra alatt.

A kisebb jelöltek vitájában a Fox News elemzői szerint a Hewlett-Packard volt vezérigazgatója, Carly Fiorina emelkedett ki, aki a Clintonokhoz fűződő kapcsolatai miatt nekiment Trumpnak, de Hillarynek közvetlenül is kijutott a bírálatából. „Hazudik Bengáziról, hazudik az emailjeiről" – mondta. Rick Perry volt texasi kormányzó is ekézte Trumpot, Lindsey Graham dél-karolinai szenátor pedig kijelentette, hogy szárazföldi csapatokat is küldene Irakba és Szíriába.

A Fox News-on kezdő vitasorozat összesen kilenc fordulóból áll majd, átlagosan havi egyet tartanak egészen jövő év elejéig. A felméréseket is mindig újra összesítik, ezért van esély be-, és kikerülni a fővitába.

Hillary Clinton állítólag nem követte élőben a vitát, viszont egy pénzgyűjtő rendezvényen Kim Kardashiannal és Kanye Westtel szelfizett, de tanácsadóival utólag biztosan alaposan kielemzik majd a clevelandi két órát. A demokraták egyébként bejelentették, hogy az első saját vitájukat Nevadában tartják majd októberben.

Rovatok