Index Vakbarát Hírportál

Elérte Tajvant a Soudelor tájfun, nyolc halott

2015. augusztus 8., szombat 09:33

Lecsapott Tajvanra az időközben szupertájfunról "csak" sima tájfunná visszasorolt Soudelor. A hatalmas széllökésekkel és özönvízszerű esővel érkező trópusi viharnak eddig nyolc halálos áldozata és 64 sérültje van, négy embert pedig egyelőre eltűntnek nyilvánítottak. Az áldozatok között van egy nyolcéves kislány és édesanyja, akiket a tengerpartról sodort el a vihar, illetve egy tűzoltó, akit egy részeg autós gázol el, miközben a tűzoltó egy kidőlt fát akart elvonszolni az úttestről.  

Early morning lights in #Taipei #Tienmu #Typhoon #Soudelor pic.twitter.com/WclPdmEvgL

— Haluk Balkan (@twtreis) August 7, 2015

A vihar fákat csavart ki, háztetőket szakított le, autókat borított fel és hatalmas anyagi károkat okozott. Kétmillió háztartásban nincs áram, a metróközlekedést leállították írja az AP.

A vihar középpontja ma hajnalban érte el Tajvant, helyenként 200 km/órás széllökésekkel, majd kicsit lelassult (144 km/órára) és most éppen északnyugat, azaz Kína felé halad. A nyoméban maradó heves esőzések és széllökések még legalább egy napon át okozhatnak gondot a szigeten. Kína délkeleti részének katasztrófavédelmi hatóságai 158 000 ember kitelepítéséről döntöttek a vihar irányát megtudva. A Soudelor helyi idő szerint szombat este csaphat le az országra.

A jelenleg kettes kategóriájú hurrikánnak számító vihar pusztításához foghatót legutóbb 2009-ben tapasztaltak Tajvanon. A Morakot tájfun pusztítása 461 emberéletet követelt. A tájfunok a szárazföldre érve veszítenek erejükből, de még így is rendkívüli pusztításra képesek.

Rovatok