Index Vakbarát Hírportál

Nem vagyok egy Rambo, és hiányzik a baconös szendvics

2015. augusztus 10., hétfő 14:38

Két lánya, fia, unokái és szülei mellett kedvenc tacskói is várják haza, de Jim Atherton még sohasem volt ennyire biztos abban, hogy a helyes utat választotta. Egy autó, két motor és egy hajó árából felfegyverkezett, hogy saját kézzel verje ki az Iszlám Államot Irakból.

„Nem vagyok mai csirke, 2007-ben szívrohamom volt. De úgy éreztem, ezt meg kell tennem, szeretném megmutatni az unokáimnak, milyen fából faragtak” – mondta az angol nagypapa, aki családját és kedvenc dakszlijait hátrahagyva Irakba utazott, hogy harcba álljon az Iszlám Állam ellen.

Jim Atherton 53 éves, a Dwekh Nawsha („Áldozók”) keresztény milícia oldalán fogott fegyvert – amire úgy szedett össze elég pénzt, hogy eladta Ford Sierráját, két motort és egy hajót. Összesen 18 ezer fontot (7,9 millió forintot) költött az utazásra. Egy pisztolyra, egy Kalasnyikovra és egy RPK golyószóróra, meg pár kézigránátra futotta belőle az útiköltség mellett. A Dwekh Nawshára az interneten talált rá.

Előző, kispolgári életében szabadidejében elhagyott tacskókról gondoskodott, és bár sosem volt katona, mégis azt érezte, „nem nézheti tétlenül”, ami a Közel-Keleten történik. Egységével iraki falvak keresztény lakosait védelmezik.

„Nem vagyok egy Rambo, de jó katonának tartom magam. De persze hiányzik a családom és a kutyák” – magyarázta. A Telegraph szerint Atherton családját lesújtotta a hír: szülei mellett két lánya, egy fia és két unokája várja haza. A férfi öccsét Afganisztánban ölték meg egy bevetésen.

Először fennakadt a török határon, de másodszorra sikerült átjutnia. „Nagyon jó szívvel fogadtak. Katonai képzettség nélkül érkeztem, de konyítok valamit a fegyverekhez, az apámat mindig is érdekelte a sportlövészet” – mondta. Szállást, ellátást kapnak, bár az ételt nehezen bírja a gyomra, és nagyon hiányozik neki a baconös szendvics is. A Gazeta.ru-nak azt mondta, apja hivatásos katona volt, ő maga pedig kamionsofőrként dolgozott korábban.

Senki mást nem bátorítok, hogy kövesse a példámat. De ez olyasvalami, amit nekem mindenképpen meg kellett próbálnom.

„Ha Szíria és Irak az iszlám Államé lesz, erre a sorsra jut végül Törökország, Irán, Azerbajdzsán és Örményoszág is. Sosem voltam ennyire biztos abban, hogy a helyes utat választottam” – fogalmazott.

Rovatok